Voorstelling van de nieuwe elektrische buslijn 37 met de bluebus van de MIVB in Brussel

Deel van het MIVB-personeel dreigt het werk neer te leggen

ADD
© BRUZZ
10/05/2020

Het MIVB-personeel dreigt het werk neer te leggen wanneer de veiligheidsmaatregelen niet verhoogd worden. Volgens verschillende vakbondsleden zou tot 80 procent van het personeel bereid zijn om op maandag het werk neer te leggen.

De MIVB keert terug naar de gebruikelijke dienstregeling. Er zal dus opnieuw een ochtendspits en avondspits zijn, wat niet het geval was tijdens de afzonderingsperiode. Tussen 11 en 17 mei verhoogt de frequentie op alle lijnen. Dat zet kwaad bloed bij een deel van het personeel. Dat vindt het te gevaarlijk om zo vroeg de maatregelen te versoepelen, zonder verhoogde veiligheidsmaatregelen.

Een vakbondslid getuigt in La Dernière Heure: "Uit een rondvraag blijkt dat, indien er geen extra maatregelen worden genomen, zo'n tachtig procent van de werknemers bereid is het werk neer te leggen, en dat in nagenoeg alle stelplaatsen," klinkt het.

'Voldoende overlegd'

"Het personeel eist o.m. verhoogde controles op het gebruik van mondmaskers in bussen en trams, een limiet op het aantal passagiers per voertuig, en een hermetische afsluiting van de bestuurscabine."

Belangrijk om te benadrukken is dat die eisen geformuleerd worden door afzonderlijke vakbondsleden, en dus niet ondersteund worden door de officiële vakbondsinstanties. "Wij ondersteunen in geen geval een eventuele staking," zei Mohsine Rachik van de vakbond CGSP - STIB deze middag voor de camera van de RTBF. "We houden de situatie nauwgezet in de gaten, en blijven voortdurend in contact met de directie."

Bij de MIVB trachten ze alleszins de gemoederen te bedaren. "Op 30 april is een akkoord onderhandeld met de drie vakbonden voor een geleidelijke heropstart van het openbaar vervoer. Er is voldoende overleg geweest," zegt woordvoerster An Van hamme aan BRUZZ.

Sinds het begin van de epidemie zijn acht personeelsleden getroffen door het coronavirus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, MIVB-agent, MIVB, vakbonden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni