Dodentol nieuwe coronavirus stijgt, eerste gevallen in Europa opgedoken

© Pxhere
| Het bekende mondkapje helpt niet echt tegen besmetting.

In Frankrijk zijn drie mensen besmet met het nieuwe coronavirus, meldt het Franse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om twee patiënten in Parijs, en één in Bordeaux. In China zijn intussen 41 mensen overleden. Dat meldt De Standaard.

Het eerste geval werd vastgesteld bij een patiënt in een ziekenhuis in Bordeaux, het tweede bij een patiënt in Parijs. Een naaste van die patiënt is ook besmet geraakt. De drie patiënten verbleven allemaal in China.

De patiënt in Bordeaux was onlangs in de Chinese stad Wuhan, waar de eerste besmettingen van het virus zijn ontdekt. De 48-jarige Fransman van Chinese afkomst heeft verklaard dat hij onlangs in China is geweest en daarna ook in Nederland. Het is nog onduidelijk of de man lang in Nederland bleef of enkel via Schiphol doorreisde. 'Dat zijn we op dit moment aan het uitzoeken', zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland.

Alle patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn verwacht dat er nog meer gevallen zullen opduiken in het land. 'We zullen er alles aan doen om deze epidemie te bedwingen.'

In de VS zou er weinig gevaar zijn op verdere verspreiding. De tweede patiënt in de VS is een vrouw uit Chicago. Ze was op 13 januari teruggekeerd uit Wuhan, en stelt het vrij goed. Ze is wel in het ziekenhuis opgenomen om verdere besmetting te vermijden. In totaal worden in de VS zo'n 50 mensen in de gaten gehouden voor mogelijke besmetting met het virus.

Belgen

De Belgische ambassade in China heeft alle Belgen in de regio ondertussen een e-mail gestuurd. 'We volgen de situatie nauw op en hebben onze landgenoten opgeroepen tot waakzaamheid en het vermijden van dierenmarkten, levende en dode dieren, rauw vlees en contact met zieke mensen', meldt de federale overheidsdienst. Buitenlandse Zaken.

'De situatie verandert snel, dus we raden iedereen die naar China afreist de instructies van de lokale autoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie nauw op te volgen', klinkt het nog. Buitenlandse Zaken paste ook het reisadvies voor China aan. Niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei worden tijdelijk afgeraden. In de rest van China kan veilig gereisd worden, luidde de update.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?