Etterbeek vordert info over teruggekeerde reizigers op

© Belgaimage
| Vincent De Wolf, MR-burgemeester van Etterbeek.

Etterbeek vraagt de gegevens op van alle inwoners die zich niet aan de coronaregels en quarantaineverplichting voor teruggekeerde reizigers houden. Burgemeester Vincent De Wolf (MR) wil zo snel kunnen ingrijpen, nu het aantal besmettingen in de expatrijke gemeente opnieuw fors toeneemt.

Tussen 2 januari en 8 januari steeg het aantal besmettingen met het coronavirus in Etterbeek met maar liefst 94 procent in vergeleken met de week daarvoor. Etterbeek is daarmee de nieuwste coronahotspot van Brussel. De incidentiegraad loopt er op tot 345 gevallen op 100.000 inwoners.

De vele expats in de gemeente, vooral door de aanwezigheid van de Europese instellingen, zijn wellicht een groot deel van de verklaring. Veel van hen gingen terug naar hun thuisland voor de eindejaarsfeesten, maar keerden de voorbije dagen terug naar de hoofdstad.

De Wolf verplicht Maron

Etterbeeks burgemeester De Wolf (MR) toonde zich dinsdag teleurgesteld dat de Brusselse Gezondheidsinspectie geen data verstrekt over welke inwoners allemaal onderworpen zijn aan verplichte coronatests en quarantaine, na een terugkeer uit het buitenland. In Vlaanderen en Wallonië gebeurt dat sinds deze week wel.

Minister van Gezondheid Alain Maron wil die informatie volgens De Wolf niet doorgeven aan de burgemeesters en ordediensten. "Die weigering vormt een risicofactor voor de bevolking van de gemeente en iedereen die zich naar hier verplaatst", vindt de burgervader. Het lokaal bestuur niet kan controleren dat iedereen die zich moet laten testen en in quarantaine moet gaan, dat ook daadwerkelijk doet.

De Wolf heeft daarom woensdag een opvorderingsbesluit ondertekend waarin hij de inspectie voor hygiëne van de Brusselse gemeenschappelijke gemeenschapscommissie (GGC) vraagt om alle informatie over inwoners van Etterbeek van wie een vermoeden bestaat dat ze zich niet aan de maatregelen houden, over te maken. Dat moet woensdag nog gebeuren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?