Fietsagenten volgen voortaan eenzelfde opleiding

Januari 2020: voorstelling van de nieuwe fietsbrigade van de politie in Neder-over-Heembeek en Haren Januari 2020: voorstelling van de nieuwe fietsbrigade van de politie in Neder-over-Heembeek en Haren
© PhotoNews
| Januari 2020: voorstelling van de nieuwe fietsbrigade van de politie in Neder-over-Heembeek en Haren.
© PhotoNews
| Januari 2020: voorstelling van de nieuwe fietsbrigade van de politie in Neder-over-Heembeek en Haren.

In de Brusselse politieschool BruSafe is dinsdag een nieuwe uniforme opleiding voorgesteld voor alle agenten op de fiets. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kwam kijken hoe de eerste lichting van "bikers" het examen rijvaardigheidstechnieken aflegde.

De vernieuwde opleiding komt voort uit een samenwerking tussen de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene en de Antwerpse politie. Een soortgelijke opleiding voor fietsagenten bestond al, maar was niet compleet genoeg. Vanaf nu worden overal dezelfde fietstechnieken aangeleerd. De opleiding duurt vijf dagen, een volledige werkweek, en is er voor alle niveaus.

"Ze leren hoe op- en af te stappen, ze leren vallen, ze leren de fiets beheersen, maar leren de fiets ook te gebruiken als beschermingsmiddel, bijvoorbeeld bij manifestaties", vertelt David Stevens, medeontwikkelaar van de opleiding en fietsagent in Brussel. "Net zoals de motards of de hondenbrigade is de opleiding nu geprofessionaliseerd. Om nieuwe collega's aan te trekken, maar ook om de dienstverlening van de politie op het terrein te verbeteren."

Een eerste lichting van tien bikers legde dinsdag een van hun examens af. Ze zijn al fietsagent, maar werden elk op hun niveau nog bijgeschaafd.

Minister Verlinden probeerde zelf een slalom en dat bleek niet zo evident. Ze kreeg meteen enkele tips mee. "Ik heb al veel geleerd door de fantastische instructeurs", stelt Verlinden. "De opleiding is nodig, zodat de politie op de fiets nog dichter bij de mensen kan staan en niet enkel het verkeer regelt. Ze inspireren ook of helpen bij interventies", aldus de minister.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?