Geen Couleur Café, geen Brussels Summer Festival

© Kevin Van den Panhuyzen
Updated: 16-04-2020 - 12:40

Alle massa-evenementen in ons land zijn tot en met 31 augustus verboden, zo heeft de Nationale Veiligheidsraad woensdagavond aangekondigd op een persconferentie. Dat betekent dat onder andere zomerfestivals als Couleur Café en het Brussels Summer Festival niet mogen plaatsvinden. De Zuidfoor is nog niet officieel afgelast en zoekt naar creatieve oplossingen.

Er is nog geen precieze definitie over wat een 'massa-evenement' is, zo antwoordde premier Sophie Wilmès (MR) op een vraag van een journalist tijdens de persconferentie. "We willen wel al een duidelijke boodschap geven aan de organisatoren van festivals dat deze niet kunnen doorgaan."

In Brussel betekent dat het annuleren van de grote zomerfestivals zoals Couleur Café en Brussels Summer Festival, maar ook het festival Horst in Vilvoorde en Paradise City in Perk moeten er aan geloven.

Paradise City, dat van 26 tot en met 28 juni zou plaatsvinden in Steenokkerzeel, wordt een jaar uitgesteld, aangekochte tickets blijven geldig in 2021. Wie het festival financieel wil steunen, kan dit doen door het bedrag van het aangekochte ticket geheel of gedeeltelijk te doneren. Deze bedragen zullen in 2021 exclusief gebruikt worden voor nieuwe duurzame initiatieven. Wie het geld van het aangekochte ticket echt nodig heeft, kan evenwel terugbetaling vragen. "Bekijk deze optie enkel als het niet anders kan", aldus de organisatoren.

Zuidfoor

De Zuidfoor trok vorig jaar nog 1,5 miljoen bezoekers, maar toch is de foor nog niet officieel afgelast. De organisatie zoekt nog naar creatieve oplossingen. Sowieso beslist de Veiligheidsraad pas volgende week over een eventuele limiet op bezoekersaantallen en over concretere richtlijnen.

Over eventuele reizen en jeugdkampen tijdens de zomervakantie is nog geen beslissing genomen. Volgende week komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Over kleinere evenementen, zoals kermissen en pretparken, wordt dan ook gecommuniceerd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter Decrem (CD&V) woensdagavond gezegd bij VTM Nieuws.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?