Gemeenten waakzaam voor oplaaiend conflict tussen Armeniërs en Azeri’s

Armeens protest
© Screenshot van Twitter Tom Van de Weghe
| De Armeense betoging aan het Schumanplein, afgelopen woensdag.
© Screenshot van Twitter Tom Van de Weghe
| De Armeense betoging aan het Schumanplein, afgelopen woensdag.

Een plots aangekondigde betoging in de Haachtsesteenweg zal er deze zondag niet komen. De organisatoren wilden Azerbeidzjan steunen in het aanslepende conflict met buurland Armenië, maar werden zowel door de Belgisch-Turkse federatie als door de betrokken gemeenten teruggefloten. Eerder deze week vond wel een demonstratie tegen Azerbeidzjan plaats in Brussel-Stad.

Een viertal Brusselse jongeren richtte deze woensdag een nieuwe Facebookpagina op: Belcika Ülkücü Genclik, ofwel de Belgische Nationalistische Jeugd. Ze deden dat op de dag dat in de Europese wijk een betoging van ruim 2.000 Armeniërs had plaatsgevonden, die protesteerden tegen het gewapend conflict dat ze hebben met hun buurland Azerbeidzjan. Dus, moeten deze jongeren gedacht hebben, organiseren wij toch gewoon een tegenbetoging om Azerbeidzjan te steunen? Ze wilden dat doen in de Haachtsesteenweg, op de grens van Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node, waar een grote Turkse gemeenschap woont.

In het langdurige conflict tussen de twee ex-Sovjetstaten staat Turkije vandaag aan de kant van Azerbeidzjan, en Rusland achter Armenië. De twistappel is een grensstreek in Azerbeidzjan waar voornamelijk Armeniërs wonen, Nagorno-Karabach. Daar zijn sinds een tweetal weken opnieuw bombardementen en wederzijdse aanvallen aan de gang.

De tegenbetoging komt er niet, want de jongeren hadden geen toestemming gevraagd aan de betrokken gemeenten en de Belgisch-Turkse federatie heeft de politiezone Brussel-Noord meteen ingelicht over hun plannen. Zowel burgemeester Cécile Jodogne (Défi) van Schaarbeek als Emir Kir van Sint-Joost zeggen dat er geen manifestatie komt. “Er is geen toestemming, dus zullen onze politiediensten waakzaam zijn om in te grijpen als het toch nodig blijkt”, zegt Jodogne. Ook Kir zegt dat de politiediensten gevraagd zijn om de verspreiding van de banner online op te volgen. “De politie zal nu haar werk doen om die mensen te identificeren.”

Intussen heeft de Belgische Nationalistische Jeugd hun Facebookpagina zelf offline gehaald en probeert de Belgisch-Turkse federatie nieuwe berichten te laten circuleren om duidelijk te maken dat niemand zondag naar de Haachtsesteenweg moet afzakken.

Grijze Wolven

“Wij hebben de jongeren duidelijk gemaakt dat wij zoiets als Turken in België niet kunnen dulden”, zegt Bilal Alci van de Belgisch-Turkse federatie. “Het zal iedereen schaden, ook de Turkse gemeenschap.” De federatie heeft bovendien klacht ingediend tegen de onbekenden achter deze Facebookpagina. “Ze hebben onze symbolen gebruikt als nationalistische propaganda”, zegt Alci. Op de banner zijn duidelijk de logo’s van de MHP, de Turks-nationalistische partij, en de extreemrechtse Grijze Wolven te zien.

Kir, die in het verleden al ontmoetingen had met leden van de MHP en de Grijze Wolven, wil niet uitweiden over hun logo’s op de banner. “Pas als er een aanvraag zou komen, zullen we die analyse maken. Nu is de politie aan zet”, zegt de Tennoodse burgemeester.

De politiezone Brussel-Noord kan wegens privacyredenen niet zeggen wie de jongeren achter de Facebookpagina zijn. "Wij volgen verder op wat er op onze openbare weg gebeurt, volgens de heersende coronamaatregelen", besluit politiewoordvoerster Audrey De Reymaeker. Bij de eerdere betoging deze week - aan Armeense zijde - stonden 2.000 mensen dicht bij elkaar en sommigen zonder mondmasker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?