Groenwinkels proberen onlineverkoop bij te benen: 'Plots ben ik leverancier van potgrond'

Eva Christiaens
© BRUZZ
18/04/2020

| Nu iedereen door de coronamaatregelen moet thuisblijven, is er veel tijd om planten te bestellen.

Met webshops en fietskoeriers banen de Brusselse plantenwinkels zich een weg doorheen de coronacrisis. Tegelijk begint het cliënteel met groene vingers te groeien. “Als het zo doorgaat, kunnen de zaken beter lopen dan in mijn gewone winkel”

“Na een week in de crisis voelde ik dat ik het niet zou blijven trekken, dus heb ik snel een webshop in elkaar gestoken.” Inmiddels rijdt zaakvoerster Lore Tiebout van plantenwinkel Gruun in Brussel-Stad van deur tot deur met haar camionette. “Ik doe alles alleen. Ik moet de bestellingen opvolgen, uitladen, inpakken, een route instippelen en leveren aan huis. Dus ik heb mijn handen vol.”

Tiebout merkt dat de onlineverkoop aanslaat. “Het gaat snel, ik moet regelmatig bijbenen. Ik kan geen gigantische hoeveelheden inkopen omdat ik weinig stockruimte heb en niet veel kan vervoeren in mijn camionette.”

'Ik vermoed dat iedereen zijn monstera’s aan het verpotten is'

Lore Tiebout, zaakvoerster Gruun

Ze koopt telkens een tiental planten per soort aan en moet dan weer naar de groothandel. “Ik merk nu een grote vraag naar terrasplantjes voor op het balkon en kleine stadstuintjes”, zegt ze. “Dus ben ik plots leverancier van potgrond geworden." (lacht)

De vraag naar groen in huis ligt hoog, merken de kersverse Brusselse webshops. “Het is natuurlijk het seizoen”, zegt uitbater Ben Siaens van de winkel Rocco Pantalón in de Sleutelstraat. “De zon komt erdoor, mensen zijn met plantjes bezig en de markten zijn dicht, waar ze die anders sneller zouden kopen. Als het zo doorgaat, kunnen de zaken beter lopen dan in mijn gewone winkel."

Siaens opende nog maar een week geleden zijn webshop. Daar heeft hij nauwkeurig aan gewerkt. “Ik wilde een mooie winkelervaring creëren, zoals in de fysieke shop. Met de compensatie voor zelfstandigen erbij, verdien ik nu meer dan het loon dat ik mezelf normaal zou uitkeren. Maar dat kan net zo goed over twee weken helemaal keren. Ik ben poker aan het spelen.”

(Lees verder onder de foto)

Cactus_Urban Jungle Flagey

| Een cactus aan huis leveren, dat vraagt om creativiteit.

Siaens laat zijn planten leveren met fietskoeriers in zes Brusselse gemeenten. Hij krijgt door zijn nieuwe webshop ook meer aandacht uit Gent en Antwerpen, waar hij nu ook levert met lokale leveranciers. Ook bij Gruun lopen de leveringen tot in Gent en Dilbeek, al is dat vooral bij bevriende klanten, en met de wagen.

“Ik moet me behelpen met een Cambio deelwagen, want die grote potten gaan niet zo makkelijk mee op de fiets”, zegt Sarah Boeraeve, de autoloze uitbaatster van Cache-Pot in Schaarbeek, een koffiebar die ook planten in pot verkoopt. “Ik had de webshop initieel opgezet om mijn stock te legen, want anders zouden de planten toch maar afsterven”, zegt ze. “Binnen een paar dagen was alles opgekocht. Dan heb ik er meteen wat bijgekocht.”

Tuincentra

Haar nieuwe voorraad aan terrasplanten kwam pas twee dagen geleden online, maar de helft van dat groen is nu al de deur uit. “Het is afwachten of dat blijft aanhouden, want misschien wilde iedereen gewoon snel zijn huis inrichten of wilden ze ons steunen”, zegt Boeraeve. “Eens de tuincentra weer open zijn, kan dat veranderen.”

'Het is leuk om met de natuur bezig te zijn als je niet in het bos mag wandelen'

Kristian Criek, uitbater Wondergreen

Die heropening is voorzien voor dit weekend, nu de federale coronamaatregelen toelaten dat tuincentra weer klanten ontvangen. “Ik weet nog altijd niet wat dat voor mij betekent”, zegt Kristian Criek van tuinwinkel Wondergreen in Schaarbeek. “Mijn winkel is een soort concept store. Ik noem het een stadstuinwinkel, maar het lijkt op het eerste zicht meer een bloemist of cadeauwinkel. Ik wacht nog op een antwoord van de lokale politie om te weten of ik kan openen.”

Criek opende zijn zaak pas in februari, drie weken voor de Nationale Veiligheidsraad besliste dat alle winkels moesten sluiten. “Dat was wat onhandig (lacht). Ik ben dan maar snel een webshop gestart om te kunnen doorwerken tijdens de crisis.”

Stekken

Als tuinwinkel kan hij moeilijk buitenplanten verkopen via het internet, omdat hij er niet de nodige voorraadruimte voor heeft. Hij bedacht een systeem om kleinere kamerplanten aan huis te leveren. “Dat is een ongelofelijk succes gebleken”, vertelt Criek. Hij verkocht al bijna 300 caladiums de afgelopen week. “Niet iedereen heeft een tuin tijdens deze lockdown, maar iedereen kan planten in zijn salon of interieur zetten. Het is leuk om met de natuur bezig te zijn als je al niet meer in het bos mag wandelen.”

Dat zie je ook online. In de Facebookgroep ‘Planten Ruilen Brussel’ worden lustig stekjes uitgewisseld en rondgevraagd welke tuincentra open zijn. Maar of de Brusselaars echt groenere vingers krijgen van de lockdown, kunnen de zaakvoerders nog niet inschatten. “Ik denk dat er gewoon geen excuus meer is om het niet te doen”, lacht Tiebout van Gruun. “Ik vermoed dat iedereen zijn monstera’s aan het verpotten is, gewoon omdat er tijd voor is.”

Wondergreen_Schaarbeek_plantenwinkel_kamerplanten_urban jungle

| Fysieke plantenwinkels overbruggen de coronacrisis met hun webshops.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Economie , coronacrisis , plantenwinkel , webshops

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni