Herdenkingsplechtigheid in metrostatrion Maalbeek op 22 maart 2021, precies 5 jaar na de aanslagen van 22 maart 2016;

Medex ontving 766 dossiers van slachtoffers van de aanslagen in Brussel

© Belga
21/10/2022

De Gerechtelijk-Geneeskundige Dienst (GGD) van Medex heeft 766 dossiers ontvangen van slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 op Brussels Airport en metrostation Maalbeek. Voor 693 slachtoffers werd een invaliditeitspercentage berekend, voor 10 procent van de aanvragen is het dossier nog niet afgesloten. Dat meldt de FOD Volksgezondheid vrijdag in een overzicht.

Medex speelt een belangrijke rol bij de evaluatie van de blijvende medische letsels van de slachtoffers. De cel voor burgerlijke oorlogsslachtoffers en de slachtoffers van daden van terrorisme van de Federale Pensioendienst doet een beroep op de medische expertise van de GGD. Medex voert deze taak uit voor alle slachtoffers van terroristische feiten in België (ongeacht hun nationaliteit), alsook voor Belgische slachtoffers van terreurdaden in het buitenland.

Vierentachtig procent van de dossiers komt van slachtoffers op de luchthaven van Zaventem, 16 procent is van slachtoffers in het Brusselse metrostation. Van de afgesloten dossiers resulteerde 45 procent in een invaliditeitspercentage tussen 1 en 9 procent, 44 procent met een invaliditeitspercentage tussen 10 en 39 procent, 4 procent tussen 40 en 69 invaliditeitspercentage en 1 procent met een invaliditeit boven 70 procent.

Juridische procedures

Sommige dossiers konden nog niet worden afgesloten vanwege juridische procedures. Een verblijf in het buitenland kan de procedure eveneens vertragen.

Vierennegentig procent van de dossiers zijn van personen die in België wonen, tegen 6 procent slachtoffers uit het buitenland. Naar taalrol betreft het 49 procent Frantaligen, 46 procent Nederlandstaligen, 4 procent Engelstaligen en 1 procent Duitstaligen.

Met een invaliditeitspercentage boven 10 procent kan het slachtoffer een herstelpensioen ontvangen, naast de terugbetaling van medische, paramedische, farmaceutische en hospitalisatiekosten, orthopedische toestellen en protheses.

Als de toestand verergert, kan het slachtoffer op elk moment een aanvraag tot herziening wegens verergering indienen bij de Federale Pensioendienst. Er worden 24 aanvragen voor herziening wegens verergering behandeld, aldus de FOD Volksgezondheid.

Slachtoffers met een invaliditeitspercentage van minstens 10 procent zullen de komende maanden worden opgeroepen in het kader van een herziening van hun dossier en een nieuwe evaluatie van hun letsels, 5 jaar na de eerste beslissing, zoals voorzien in de wetgeving, luidt het verder.

De FOD meldt nog dat 4 procent (34 dossiers) beroep aantekende, 31 slachtoffers startten een procedure bij de arbeidsrechtbank op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni