Molenbeek treft voorbereidingen voor oudejaar: 'Alles wat los zit, verwijderen we'

© BRUZZ
27/12/2023

Molenbeek en de politiezone West schroeven ieder jaar de veiligheidsmaatregelen op om problemen op oudejaarsavond te vermijden. Dat betekent onder meer een nultolerantie voor vuurwerk en geen vuilnisbakken, stoelen en strooisteps meer in de straten. “Wij bereiden ons hier wekenlang op voor.”

Sinds 2018 is oudejaarsavond voor de Molenbeekse ordediensten steevast een spannende periode. De complete chaos die toen in de straten heerste met brandende auto’s, winkeldiefstallen en bekogelde agenten wil men ten alle koste vermijden.

Dit jaar wordt daarom opnieuw een meervoudig actieplan gelanceerd waarmee de gemeente de touwtjes strak in handen wil houden. Dat verklaarde waarnemend burgemeester Amet Gjanaj (PS) afgelopen woensdag tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van het jaar.

Potentieel projectiel

Preventief worden zo alvast waar nodig bomen gesnoeid om het zicht te vrijwaren van de veiligheidscamera's. De openbare ruimte wordt daarnaast grondig schoongemaakt in samenwerking met Net Brussel en alle vuilnisbakken worden vervroegd binnengehaald. “In feite wordt alles wat als potentieel projectiel kan worden gebruikt of in brand kan worden gestoken, verwijderd”, aldus Gjanaj. “Zo vroegen we ook al aan de scooteroperatoren om hun voertuigen te verwijderen. Indien ze dat niet doen hebben we vrachtwagens klaarstaan om het zelf te doen. Dit gaat immers om een veiligheidskwestie.”

Ook de ondernemers uit de buurt worden gevraagd om hun werkplekken en etalages zo goed mogelijk te beveiligen en alles wat los zit te verwijderen. Tot slot komt er een anti- voetzoekers campagne met affiches die nogmaals erop wijzen dat bommetjes en vuurwerk strikt verboden zijn. Boetes kunnen oplopen tot 350 euro.

“Sinds we met dit actieplan begonnen in 2019 hebben wij geen wantoestanden meer gehad”, aldus nog Gjanaj. “Het is zelfs zo dat wij nu een van de gemeenten zijn met de minste problemen op oudejaar. Ik verwacht dat het dit jaar niet anders zal zijn. Wij hebben ons al wekenlang hierop voorbereid.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni