Nachtlawaai door werf Victoriatoren: 'Begint soms om 3 uur 's nachts'

© 51N4E
| De Victoriatoren aan de Kruidtuin wordt gerenoveerd tot een hotel en co-workingruimtes.

De Victoriatoren in Sint-Joost-ten-Node wordt momenteel verbouwd tot een hotel en kantoren. De werf blijft ook 's nachts doorgaan, zeggen de buren, hoewel dat niet toegelaten is.

Dat meldt buurtbewoner Ramon Suarez Vazquez, die op de hoek van de Groenstraat met het Victoria Reginasquare woont. Op dat plein staat de Victoriatoren, het voormalige IBM-hoofdkantoor, maar binnenkort het nieuwe hotel van The Hoxton in Brussel. “Het geluid van de machines (die vaak achteruit rijden), de karren en containers maken de buren wakker,” zegt Suarez.

Volgens hem gaat de werf gewoon 's nachts door, soms al vanaf 3 uur 's ochtends, hoewel dat eigenlijk niet mag. Hij heeft daar de voorbije twee weken nog verschillende foto’s en filmpjes van gemaakt die BRUZZ kon bekijken.

20220129_Victoriatoren Sint Joost_werf.jpg
© RV
| Een foto van iets voor 6 uur 's morgens op 29 januari.

De lokale politiezone Brussel-Noord bevestigt dat de werken verboden zijn tussen 19 uur 's avonds en 7 uur 's morgens. Alleen heeft de politie geen weet van oproepen of klachten over nachtlawaai. “Mogelijk zijn die oproepen anders geregistreerd door onze dispatching,” zegt woordvoerder Audrey Dereymaeker.

Suarez benadrukt dat hij al meermaals naar de politie heeft gebeld, zoals woensdagochtend nog om 5 uur 's nachts.

Er is inderdaad een patrouille ter plaatse geweest, zegt de politie, maar pas om kwart na 7. “Ze konden niet vroeger langskomen omwille van andere prioriteiten. Er is geen inbreuk vastgesteld,” zegt Dereymaeker. “Onze diensten zijn nu op de hoogte en zullen erop letten.”

Niet eerste keer

Volgens burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) van Sint-Joost-ten-Node kreeg de gemeente voldoende bewijsmateriaal dat de werken woensdagochtend al om vijf uur begonnen. "De aannemer krijgt nu een administratieve sanctie," zegt hij.

De werf aan de Victoriatoren werd in april vorig jaar nog twee dagen stilgelegd omwille van nachtlawaai en vallend puin. Burgemeester Kir vroeg de aannemer toen al om met oplossingen te komen. Of er sprake is van verschillende onderaannemers, weet Kir niet. "Het is de verantwoordelijkheid van de federale overheid om de arbeidsinspectie te sturen."

Klaar in de herfst

Buurtbewoner Suarez sukkelt al twee jaar met slaaptekort door de werf, zegt hij. “Ik heb geheugenproblemen en kan me niet meer concentreren op mijn werk,” zegt hij. Ook zijn kinderen worden wakker door de werkzaamheden.

Normaal gezien moesten de werken aan de Victoriatoren vorige zomer al klaar zijn, maar door corona zijn die minstens een jaar vertraagd. In het gebouw komt een hotel met dakterras en voor 8.500 meter aan kantoorruimtes. "Als alles goed gaat, is het gebouw in de herfst klaar," zegt burgemeester Kir.

20220119_nachtlawaai Victoriatoren_Sint Joost_werf.jpg
© RV
| De werkzaamheden gaan regelmatig 's nachts door, zegt een buurman. Deze foto is getrokken op 19 januari om kwart voor 6.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via WhatsApp (0489 98 89 88) of via het formulier op onze website.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?