| Relschoppers mengden zich zondag onder de betogers van het Black Lives Matter-protest. Ze gingen na de manifestatie wild tekeer tegen de uitstalramen van verschillende handelszaken.

Nieuwe samenkomst van relschoppers aangekondigd in de Nieuwstraat

GR
© BRUZZ
09/06/2020

Drie dagen nadat het Black Lives Matter-protest ontaardde in rellen en vernielingen verspreid over heel de stad, wordt gevreesd voor nieuwe onlusten. Op sociale media circuleren oproepen om woensdag opnieuw samen te komen en vandalenstreken uit te halen. De politie zegt waakzaam te zijn, maar kan voorlopig verder niets kwijt over hoe dat concreet zal worden omgezet in de praktijk.

Na de BLM-manifestatie van afgelopen zondag werden verschillende winkelramen aan diggelen geslagen. Vooral in de Elsensesteenweg ging het er bijzonder agressief aan toe. Het kwam daarbij tot harde confrontaties tussen ordediensten en relschoppers. 239 mensen werden opgepakt. Zij werden in de loop van de nacht alweer vrijgelaten. Een persoon hangt nog een straf boven het hoofd via een snelrechtprocedure, anderen worden later mogelijk nog vervolgd.

De politie vreest ondertussen een nieuwe samenkomst van relschoppers met dit keer de Nieuwstraat als mikpunt. Op sociale media verschijnen berichten waarin wordt opgeroepen om daar woensdag samen te komen om de boel kort en klein te slaan. De politie neemt de boodschappen ernstig en zegt waakzaam te zijn. Wat dat precies betekent, kan voorlopig niemand zeggen. Voor alle duidelijkheid: niets wijst erop dat de oproepen gelinkt kunnen worden aan de organisaties achter het Black Lives Matter-protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, Black Lives Matter-protest, coronacrisis, onlusten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni