Onrustige nacht in Versailleswijk: brandweer bekogeld met stenen

© Ivan Put
| De Versailleswijk was het afgelopen jaar vaker het decor van ongeregeldheden.

In de nacht van woensdag op donderdag was het onrustig in de Versailleswijk. Containers werden in brand gestoken en de brandweer werd bekogeld met stenen. Het is niet de eerste keer dat het tot ongeregeldheden komt in de wijk.

"Het lijkt erop alsof de Versailleswijk opnieuw op uitbarsten staat", stelt VSOA vakbondsman Eric Labourdette. Hij zegt dat naar aanleiding van de incidenten van woensdag op donderdagnacht in de wijk. De brandweer werd toen opgeroepen vanwege drie containers die in brand stonden, maar werd ter plaatse met stenen bekogeld.

"Bij het uitstappen werden onze mensen bekogeld door een tiental aanwezigen", bevestigt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. "Er werd geen brandweerman geraakt, maar er was wel een kleine impact op de brandweerwagen. We zijn weggereden en hebben gewacht op politie." Dat gebeurde rond half 1 's nachts.

De politie kwam ter plaatse, waarna de brandweer alsnog zijn werk kon doen. Om 1u10 kon de brandweer vertrekken. "Er heerste een gespannen sfeer", zegt politiewoordvoerster Ilse van de Keere. "Bij de politie raakte niemand gewond. Het onderzoek is volop bezig."

Maat is vol na eerdere incidenten

Het is niet voor het eerst dat dergelijke incidenten plaatsvinden in de Versailleswijk. Eerder dit jaar werd al eens een arrestatie verhinderd in de wijk door omstanders. De buurtbewoners zelf reageerden na latere incidenten dat de politie met te groot machtsvertoon optreedt.

In februari dit jaar waren de spanningen ook al hoog opgelopen.

Naar aanleiding van het incident van woensdag op donderdagnacht plant de politie alvast extra aanwezigheid in de wijk. "Zowel in burger als uniform", aldus Van de Keere.

Voor de VSOA is na het incident in de Versailleswijk en de agressie tegen vijf agenten van eerder deze week de maat vol. Labourdette: "Wij denken aan een nationale beweging van de ordediensten om deze agressie aan de kaak te stellen en voorbeeldstraffen te eisen tegen de personen die zich schuldig maken aan deze daden."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?