Ook Koekelberg verbiedt de verkoop van stikstofoxide als lachgas

© PhotoNews
| De Nationale Basiliek van het Heilig Hart in het Elisabethpark in Koekelberg.

De gemeenteraad van Koekelberg keurde maandagavond unaniem een ​​politiebevel goed om een ​​einde te maken aan de onbeperkte verkoop van stikstofoxide in winkels, en het verbruik van dit lachgas in de openbare ruimte.

Net als die in Mechelen, Komen en Sint-Joost-Ten-Node, mag de politie van Koekelberg nu alle stikstofoxide-capsules die op de openbare weg worden gevonden, in beslag nemen en vernietigen.

Volgens de burgemeester Ahmed Laaouej (PS) is het politiebevel onmiddellijk van kracht: "De consumptie van lachgas is niet alleen een gevaar voor de volksgezondheid, maar ook voor de openbare orde. Ik heb er voor gekozen het voortouw te nemen, en niet te wachten op de tussenkomst van de federale regering.”

Stikstofoxide wordt normaal gebruikt voor medische doeleinden, slagroomflessen of als droge lucht voor computers. Het gas wordt steeds populairder bij jongeren die het spul inademen voor de euforische effecten dat het veroorzaakt.

Het inademen van ‘lachgas’ kan op korte en lange termijn ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Consumptie van stikstofoxide kan gebruikers blootstellen aan onder andere verstikking, brandwonden, braken, neurologische aandoeningen, bewustzijnsverlies en hartritmestoornissen.

Het politiebevel van de burgemeester Laaouej verbiedt enerzijds de verkoop van stikstofoxide capsules afzonderlijk in alle winkels van de gemeente, en anderzijds de verkoop van dit product aan minderjarigen. Verder is het verbruik van het gas ook verboden in de openbare ruimte.

GAS-boetes

De politie mag elke stikstofoxidecapsule die zich op de openbare weg bevindt in beslag nemen en vernietigen. Net als in Sint-Joost-Ten-Node kunnen ook gemeentelijke administratieve boetes worden opgelegd voor wie de wet overtreedt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?