Overlast in parking Bota: 'Voel me niet meer veilig als ik mijn auto parkeer'

CD
© BRUZZ
21/02/2022
Updated: 22/02/2022 09.18u

De afgelopen zes maanden ondervinden gebruikers van Parking Bota in Sint-Joost-ten-Node heel wat overlast. Daklozen overnachten er en er zou veel drugs worden gebruikt. “Ik voel me niet meer veilig als ik mijn auto er parkeer en ik ga zo snel mogelijk weer naar buiten.” De gemeente belooft beterschap.

“Het is al een hele tijd aan de gang,” zegt Romina. Zij heeft al een hele tijd een abonnement op parking Bota in de Dwarsstraat, maar het laatste half jaar zijn er heel wat problemen. Sinds kort is de toegangspoort kapot, waardoor iedereen gewoon binnen en buiten kan. Daardoor is er steeds meer overlast. "Het is er heel vuil en de geuroverlast is verschrikkelijk. Er verblijven ook heel wat daklozen. Je moet bijna over de mensen stappen om de lift te nemen."

Romina nam een abonnement op de parking omdat haar auto een aantal keer bekrast is geweest op straat. "Ik heb tot nu toe nog geen schade gehad, maar ik zit er wel mee in. Er is niet echt een andere optie, want het aantal ondergrondse parkeerplaatsen in Sint-Joost-ten-Node is beperkt."

20220221_Parking Bota Sint-Joost-ten-Node overlast daklozen en druggebruik_(c)BRUZZ

De gemeente maakt heel wat reclame voor de parking. Zo verlaagde ze eind vorig jaar de abonnementsprijs nog naar 68 euro per maand. Zo wil ze "veilige parkeerplaatsen ter beschikking te stellen voor de bewoners tegen een redelijk bedrag", een belangrijk punt uit het bestuursakkoord.

Om haar doel te bereiken werkt de gemeente ook samen met particuliere exploitanten. Parking Bota van het privébedrijf Rauwers is daar een voorbeeld van. "Het is jammer dat dat zo gepromoot wordt en er dan zo veel problemen zijn," zegt Romina. "Ik voel me niet meer veilig als ik mijn auto er parkeer en ik ga zo snel mogelijk weer naar buiten."

Toegangspoort herstellen

Gebruikers van de parking hebben de problematiek al vaker aangekaart. Het gemeentebestuur is op de hoogte en denkt na over oplossingen. "We grijpen wel in," zegt bevoegd schepen Philippe Boïketé (PS). Zo stonden er vroeger auto's zonder nummerplaat waarin mensen overnachtten. "Een tweetal weken geleden hebben we die auto's weggesleept."

Volgens Boïketé is de eerste stap de toegangspoort herstellen. Het is nog niet duidelijk wanneer dat precies zal gebeuren. "We zijn afhankelijk van de leverancier van Rauwers. Het is dus onmogelijk om er een datum op te plakken. Ik kan wel zeggen dat Rauwers ermee bezig is."

Romina Ameel, huurder parking Bota: "De mensen slapen op matrassen tussen auto's. De koker tussen de trappen en de lift is één toilet geworden."

"Er zijn technische wijzigingen gepland. Die zullen het moeilijker maken voor mensen om zonder abonnement of dagkaart binnen en buiten te gaan."

Philippe Boïketé, schepen Sint-Joost-ten-Node (PS)

Philippe Boïketé (PS), schepen en gemeenteraadslid in Sint-Joost-ten-Node

Nadat de poort hersteld is wil Boïketé extra maatregelen treffen. "Er zijn technische wijzigingen gepland. Die zullen het moeilijker maken voor mensen die geen abonnement of dagkaart hebben om binnen en buiten te gaan."

Ook wil Boïketé meer fysieke aanwezigheid. "Nu komt de politie vaak langs, maar ze kunnen er niet blijven. We hebben de concessiehouder daarom gevraagd om de menselijke bewaking op de parking te versterken. Er hoeft misschien niet per se iemand permanent aanwezig te zijn, maar wel vaker."

Als laatste zal de schepen aan Rauwers vragen om de parkeergarage regelmatig schoon te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Veiligheid , Samenleving , parking bota , drugsproblematiek , parking , Philippe Boïkété , ondergrondse parking , rauwers , dakloosheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni