Parket voert onderzoek naar gesjoemel met premies bij Brusselse politieschool

© PhotoNews
| De Gewestelijke en Intercommunale Politieschool (GIP.)

Het Brussels parket bevestigt dat er momenteel een onderzoek loopt naar de Gewestelijke en Intercommunale Politieschool (GIP). Volgens de RTBF zou het onderzoek draaien om ten onrechte ingediende compensatiepremies.

Volgens de RTBF zouden er onterecht premies tot 300 euro per maand zijn toegekend aan de instructeurs die op de opleiding werken. Over het algemeen zijn dat ex-politieagenten. Wanneer zij als agent werkzaam zijn, hebben zij vanwege de onregelmatige uren en nachtshifts, recht op een premie van zo'n 200 tot 250 euro per maand. Die premie vervalt wanneer ze als instructeur op de GIP aan de slag gaan. Die werkzaamheden kunnen immers op normale kantooruren worden uitgevoerd.

Toch werd er volgens de RTBF gesjoemeld met een andere compensatiepremie die speciaal voor instructeurs van de politieschool in het leven geroepen was. Instructeurs konden "van wacht" zijn. Van wacht zijn betekende op de GIP oproepbaar om in geval van een alarm op de politieschool ter plaatse te gaan en het pand te controleren. Doorgaans zou er slechts een agent per avond van wacht moeten zijn, maar in de praktijk werden er voor een en dezelfde avond vaak meerdere instructeurs betaald.

De fraude met de premies zou al enkele jaren aan de gang zijn en er zou daardoor voor duizenden euro's onterechte premies zijn uitgekeerd.

Het parket laat aan BRUZZ weten dat er inderdaad een opsporingsonderzoek loopt, maar kan inhoudelijk geen mededelingen doen. "We gaan na of er inbreuken gepleegd werden," aldus een woordvoerder.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?