Politie waarschuwt dat betoging tegen coronamaatregelen geen toelating heeft

© KVDP BRUZZ
| Er wordt opgeroepen om zondag te betogen bij het Atomium.
Updated: 28-01-2021 - 14:34

Online circuleren verschillende oproepen om zondag bij het Atomium en Centraal Station te betogen tegen de coronamaatregelen. De politie waarschuwt dat die betogingen geen toelating hebben.

Online zijn verschillende initiatieven gelanceerd voor een betoging tegen de coronamaatregelen. Het grootste evenement is dat bij het Atomium, zondag tussen 11 en 12 uur, waar al bijna 40.000 mensen op Facebook aangeven aanwezig te zullen zijn. Een kleinere groep (bijna 200) zegt te verzamelen bij het Centraal Station van Brussel.

De Brusselse politie benadrukt op Twitter opnieuw dat deze bijeenkomsten geen officiële toelating hebben en raadt mensen dus aan weg te blijven van beide locaties op zondag.

"Er doen verschillende oproepen de ronde om zondag te manifesteren aan het Atomium en het Centraal station", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "Hiervoor is geen toelating gegeven en we raden dan ook sterk af om zondag naar die plaatsen te gaan."

Ordediensten paraat

Eén dergelijke oproep kreeg ook al weerklank in de pers. Een man plaatste een oproep op Facebook en haalde daarin fel uit naar de politieke verantwoordelijken. Al snel na die oproep reageerden zevenduizend mensen dat ze aan de betoging zouden deelnemen.

De man had naar eigen zeggen ook toelating voor een betoging aan het Atomium, maar dat spreekt de Brusselse politie tegen. "Er is inderdaad overleg geweest, maar er is geen toelating gegeven omdat niet kon gegarandeerd worden dat de coronamaatregelen zouden nageleefd worden", zegt de politiewoordvoerder.

De politie voorziet de nodige ordediensten om op te treden en te reageren op wat ze op het terrein vaststellen, aldus nog de woordvoerder. Afgelopen zondag kwam het na een niet-toegelaten betoging tegen klassenjustitie aan de Kunstberg tot incidenten. De betoging zelf verliep rustig, maar na afloop pakte de politie in totaal 245 mensen op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?