Politie wil meer duidelijkheid over coronamaatregelen

© Eveline Welschen-BRUZZ
| Politie te paard controleert het samenscholingsverbod in Park van Vorst, om verdere verspreiding van het coronavirus (covid-19) tegen te gaan.
Updated: 26-03-2020 - 08:36

De politie vraagt duidelijkere regels aan de nationale veiligheidsraad over wandelen, lopen en fietsen in deze coronatijden. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard donderdag. Het advies luidt nu dat alles in de nabijheid van je huis moet gebeuren en dat het niet in groep mag.

Maar dat is veel te vaag, zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. "Op basis hiervan kan de politie amper handhaven. Als we nu een wielertoerist aantreffen op 50 kilometer van zijn huis, hebben we niets in handen om te zeggen dat het niet mag. En wat met al die wandelaars? Als ze zeggen dat ze de wagen niet genomen hebben en van bij hun thuis al vijf kilometer gestapt hebben, kunnen we niets doen."

Gezond verstand

Daarom vraagt de politie concrete richtlijnen. Zoals in Frankrijk, waar alle niet-essentiële verplaatsingen beperkt zijn tot één uur per dag, één kilometer rond de woning. Paelinck wil zich niet uitspreken over de precieze afstand of tijdsduur.

"Zolang het maar duidelijk is, niet alleen voor ons, maar ook voor de sporters", klinkt het. Binnenlandse Zaken reageert dat de maatregelen constant geëvalueerd worden en indien nodig aangepast. "Maar voorlopig blijft de regel voor fietsers: rijd alleen en gebruik je gezond verstand."

De Crem: 'Niet vooruitlopen op de zaken'

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) laat aan VRT NWS weten dat hij niet overhaast te werk wil gaan. "De lokale politie kan suggesties en bezorgdheden aankaarten binnen het federale coördinatiecomité van het crisiscentrum, dat dit op tafel van Nationale Veiligheidsraad brengt."

"We kunnen niet vooruitlopen op eventuele beslissingen maar steunen in elk geval alle initiatieven om volledige klaarheid en duidelijkheid te scheppen voor onze politiemannen en vrouwen, die we zeer dankbaar zijn voor hun grote inzet", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?