Brusselse politie

| Politieagent in Brussel (archiefbeeld).

Politievakbond maant agenten aan tot staking: 'Schrijf geen boetes meer uit'

© Belga - BRUZZ
16/11/2020

Politievakbond NSPV roept agenten op geen coronaboetes meer uit te schrijven. Voorzitter Carlo Medo spreekt van een soort noodkreet van het personeel. "De politiemensen zijn aan het einde van hun Latijn. Ze voelen zich al jaren de boksbal van alles wat er scheefloopt in de maatschappij."

Dat zegt Medo maandag in verschillende kranten en op het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Rechtstreekse aanleiding voor de noodkreet van de politievakbond is de beslissing van het parket om drie mannen die afgelopen weekend enkele agenten aanvielen, meteen weer vrij te laten. Maar het probleem van agressie tegen de politie is niet nieuw, klinkt het bij politievakbond NSPV.

Coronapremie voor agenten

Voorzitter Medo beseft dat een oproep tot een boetestaking gevoelig ligt. "Het is een 'cry for help' van het personeel. Ze hebben het gehad", aldus Medo. De oproep reikt dan ook verder dan enkel het incident van afgelopen weekend. "Het personeel voelt zich al jaren de boksbal van alles wat er scheefloopt in de maatschappij."

De politievakbond dringt aan op snel overleg met de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Daarbij moet het niet alleen gaan over maatregelen voor een betere bescherming van politieagenten - zoals de inzet van bodycams - maar ook over het politiestatuut en over een coronapremie.

"Onze mensen zijn al van maart dag en nacht in de weer. Niemand wil ons erkennen als essentiële schakel in de aanpak van deze crisis", aldus Medo. "Er is geen regeling voorzien voor politiemannen en -vrouwen wiens kinderen niet meer naar school of naar de opvang kunnen. Ook de beloofde herziening van de lonen, op 1 januari 2020, is er niet gekomen."

Actiebereidheid bij andere vakbonden

Ook de andere vakbonden, zijnde ACOD, VSOA en het ACV, overwegen om deel te nemen aan de boetestaking. "De overheid liet ons vorige week tijdens het onderhandelingscomité weten geen stappen te zullen ondernemen om de politie extra middelen of vergoedingen te geven. Dat werd ons maanden geleden wel beloofd", vat ACV-voorzitter Joery Dehaes de teneur in Het Laatste Nieuws samen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) veroordeelde het geweld tegen politieagenten met klem. Zij verwees naar het regeerakkoord, waarin investeringen in bodycams en tasers voorzien zijn om agenten beter te beschermen. Ook zet Verlinden in op meer samenwerking met de lokale gemeenschappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , Carlo Medo , NSPV , agressie tegen politie , geweld tegen politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni