Ravage in Bozar stilaan duidelijk: veel waterschade, orgel zwaar beschadigd

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 19 januari 2021
Updated: 19-01-2021 - 16:06

Na de brand op het dak van de Bozar van maandagavond wordt de impact ervan stilaan duidelijk. De glasdaken zijn aangetast en in verschillende expositiezalen is water binnengelopen. In de Henry Le Boeufzaal zou vooral het orgel ernstig beschadigd zijn. "Nu moeten we vooral extra waterschade vermijden."

Dat bevestigt de Regie der Gebouwen aan BRUZZ. "Onze mensen zijn ter plaatse om de nodige constataties te doen", zegt hun woordvoerder Johan Vanderborght. "Er is vanmorgen al een vergadering geweest met de brandweer en Bozar om de impact van de schade op de Henry Le Boeufzaal en de expositieruimtes te meten. Maar vooral om de eerste, noodzakelijke maatregelen te nemen om verdere waterschade te vermijden."

Bij de brand werden grote delen van het dak beschadigd, onder meer omdat de brand zich via de isolatie verspreidde. De brandweer kan niet zeggen hoe breed de brand is uitgebreid op het dak. "Maar als je de beelden ziet, is de omvang van de schade aanzienlijk", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

20210119_schade aan dak Bozar_dakbrand Bozar
© Brandweer Brussel
| De brandweer zal zo snel mogelijk afdekzeilen over het dak spannen, om verdere waterschade te vermijden.

Volgens de Regie der Gebouwen heeft de brandweer onder meer een waterafvoer moeten doorknippen, om bepaalde delen van het onderdak te kunnen bereiken.

"Daardoor is er nu meer waterinsijpeling mogelijk van regenval", zegt Vanderborght. "Het weer ziet er niet goed uit de komende dagen, dus dat moeten we zo snel mogelijk oplossen door bâchen te plaatsen over het dak."

Orgel beschadigd

Die afdekzeilen zouden nog vandaag of tenminste "zo snel mogelijk" over het dak gemonteerd worden, samen met de Bozar en de brandweer. Het museum is bezig met de opruim van de zalen, de brandweer kwam er het vocht al wegpompen.

"We weten wel al dat de Henry Le Boeufzaal zwaar beschadigd is en dat het orgel er erg aan toe is", zegt Vanderborght. "De schade is navenant. Het is ernstig." Bozar laat weten dat de schade zich vooral aan de rechterzijde voor het podium situeert.

"We hebben alle kunstwerken en instrumenten op tijd uit de zalen kunnen halen", zegt Bozar-directeur Paul Dujardin in een interview met BRUZZ. "Op één na: het monumentale orgel, dat pas gerestaureerd was. Samen met deskundige orgelbouwers hopen we het nu zo snel mogelijk te beschermen, om te kijken wat ermee moet gebeuren." (Bekijk de video hieronder)

Bozar-directeur Paul Dujardin legt aan BRUZZ uit dat ze het orgel zo snel mogelijk willen beschermen om het verder te herstellen.

Ook in enkele expositieruimtes is er schade opgelopen, maar de kunstwerken zijn grotendeels gevrijwaard.

"Wat betreft de tentoonstellingen is voornamelijk het circuit aan de Koningsstraat getroffen. De tentoonstelling die daar liep, Danser brut, was gelukkig net afgebouwd", zegt Bozar-persverantwoordelijke Leen Daems. "Het andere grote circuit, aan de kant van de Ravensteinstraat waar Hotel Beethoven en Facing Van Eyck momenteel lopen, zou grotendeels gespaard zijn."

De directie Tentoonstellingen bekijkt nog intern welke acties ze moeten nemen. "De veiligheid van de kunstwerken is primordiaal", zegt Daems.

Eerst dak stabiliseren

Alle schade opmeten, zal nog enkele dagen tot weken vragen. "Vocht sijpelt langzaam door, dus de waterschade gaat zich in de loop van de komende dagen nog tonen", zegt brandweerwoordvoerder Derieuw.

"De prioriteit is nu om de stabiliteit en veiligheid van het dak te meten en te verzekeren", zegt Vanderborght. "Zo beschermen we de mensen die het zullen moeten herstellen."

De Regie der Gebouwen wil nog geen inschatting maken over het totale kostenplaatje van de schade. De oorzaak van de brand wordt verder onderzocht, maar zou niet te maken hebben met de dakwerken die momenteel aan de andere kant van het museum plaatsvinden.

20210119_brand Bozar_schade aan Henri Leboeufzaal
© Brandweer Brussel
| De Henry Le Boeufzaal is zwaar beschadigd door de brand en bijkomende wateroverlast, onder meer aan de balkons.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?