Sint-Gillis wil meer kunst achter de ramen zien verschijnen in coronatijden.

Sint-Gillis moedigt lokale kunstenaars aan om raamkunst te maken

EC
© BRUZZ
20/04/2020

Een schilderij, foto, sculptuur of videokunst achter het raam. De gemeente Sint-Gillis wil het straatbeeld verrassend houden en tegelijkertijd de lokale kunstenaars ondersteunen. Wie een kunstwerk maakt, krijgt daarom een kunstenaarsvergoeding van 130 euro.

Het gaat om een eenmalige vergoeding en in eerste instantie slechts voor 20 beeldende kunstenaars en 10 muzikanten. "Iedereen die wil kan een projectaanvraag indienen", zegt schepen van Cultuurbeleid Jos Raymenants (Groen). De voorwaarde is dat het raam goed zichtbaar is langs de straatkant. Lokale artiesten kunnen per mail omschrijven wat voor werk of schets ze willen maken.

'Het is een symbolische actie om het straatbeeld op te fleuren'

Schepen Jos Raymenants (Groen)

"We gaan geen grote evaluatie houden met een professionele jury, zoals we normaal zouden doen", zegt Raymenants. "Deels omdat dat moeilijk kan in deze tijden en deels omdat er snel nood is aan sociaalculturele projecten. Het is een symbolische actie: we willen iedereen aanmoedigen om kunst te maken om het straatbeeld zoveel mogelijk op te fleuren."

Het doel is om alle projecten via sociale media te promoten, als een kleine gids van waar de kunst zich bevindt. "Zo worden de mensen geprikkeld als ze nog eens buitenkomen."

Met de kleine kunstenaarsvergoeding van 130 euro wil de gemeente bovendien lokale artiesten ondersteunen die zonder werk zitten. Naast beeldende kunst hoopt de gemeente ook muzikanten aan te moedigen. Wie een balkonconcert van 15 minuten geeft, krijgt eveneens een vergoeding. Het concert komt dan integraal op sociale media terecht.

Alle informatie over de projectaanvragen is te vinden via de website van de gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Veiligheid , coronacrisis , kunstenaars

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni