20190403 11 bloemen Koekelberg verkeersveiligheid verkeer Jetselaan zebrapad voetganger dodelijk ongeval verkeersdode 1081

Sterke daling aantal verkeersslachtoffers in Brussel

CD
© Belga - BRUZZ
26/08/2023

Volgens de laatste verkeersveiligheidsbarometer op basis van cijfers van de federale politie is het aantal verkeersslachtoffers in Brussel met 10,5 procent gedaald in de eerste 6 maanden van het jaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze periode ging het om 2.182 personen, vorig jaar waren er dat nog 2.437.

Op nationaal vlak daalde het aantal verkeersslachtoffers met 4,2 procent van 22.782 naar 21.821. Vooral bij het aantal dodelijke slachtoffers is een grote daling, van 287 in 2022 naar 227 dit jaar.

In Wallonië daalde het aantal verkeersdoden het sterkst, van 133 naar 100 (- 25 procent), in Vlaanderen was de daling iets minder groot (van 142 naar 122, ofwel -14 procent). In Brussel noteerden we 5 doden in de eerste 6 maanden van dit jaar, vergeleken met 12 vorig jaar in die periode.

"We zijn tevreden met de daling, maar wel met enige voorzichtigheid", zegt woordvoerder van Vias Stef Willems. "Elke week sterven er nog gemiddeld negen mensen op onze wegen."

Minder ongevallen met e-step

Bijna voor alle types weggebruikers daalt het aantal letselongevallen in Brussel. De meest gunstige tendens is te zien bij het aantal ongevallen met elektrische steps (- 35 procent). Vorig jaar waren er de eerste zes maanden nog 411 letselongevallen. Dit jaar waren het er 265. Dat is mogelijk te wijten aan de verstrenging van de regels voor e-steps.

Ook het aantal letselongevallen met fietsers is gedaald (- 12 procent), alsook die met bromfietsers (- 23 procent).

"Dit jaar waren er nog geen dodelijke fietsongevallen in Brussel, terwijl er vorig jaar dezelfde periode drie dodelijke slachtoffers waren", zegt Willems. "We hebben de oorzaken ervoor niet onderzocht, maar Brussel heeft veel ingezet op fietsinfrastructuur, wat de verkeersveiligheid wel ten goede komt."

In februari kwam Sultan Zadran wel om het leven. De Uber Eats-fietskoerier was onder een FlixBus terechtgekomen. Het is nog niet duidelijk waarom dat ongeval niet in de cijfers werd opgenomen. Wellicht is het onder een andere voertuigencategorie geregistreerd.

Het aantal ongevallen met motorfietsen is wel toegenomen met 5 procent. Bij voetgangers gaat het om een stijging van een kleine 2 procent.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni