Testcapaciteit geleidelijk uitgebreid naar 10.000 tests per dag

© PhotoNews
| 20 maart 2020: Brusselse ziekenhuizen bereiden zich voor op het piekmoment van patiënten, geïnfecteerd met het coronavirus. Op deze foto het UZ Brussel in Jette.

Het aantal testen op het coronavirus zal de volgende dagen gevoelig uitgebreid worden. De taskforce onder leiding van minister Philippe De Backer (Open VLD) volgt een strategie die moet toelaten om de capaciteit geleidelijk op te drijven tot 10.000 testen per dag. Voorlopig blijft het wel zo dat enkel zieke mensen in het ziekenhuis getest worden.

Voor de zeer acurate PCR-test, waarbij stalen afgenomen worden in het ziekenhuis, kon de capaciteit uitgebreid worden doordat universiteiten een nieuwe testmethode hebben ontwikkeld die minder reagentia gebruikt. Daarnaast stellen farma- en leveranciersbedrijven mensen, machines en reagentie ter beschikking.

Biotechbedrijven gaan universitaire protocollen automatiseren. Coris BioConcept ontwierp een test die voldoet om een triage uit te voeren in ziekenhuizen voor COVID-19-positieve patiënten. Zij verkregen woensdag een CE-markering en een goedkeuring van het geneesmiddelenagentschap (FAGG).

'Blijven enkel zieke mensen testen'

Voor het voortdurend en op nog grotere schaal testen wordt gekeken naar antilichaamtests. Maar die zijn volgens bevoegd minister De Backer (Open VLD) op dit moment niet betrouwbaar genoeg. Eens de ontwikkeling verder op punt staat, kunnen artsen de tests uitrollen na de piek van de crisis, aldus de minister.

"We zetten nu door om de komende weken de testcapaciteit nog verder uit te breiden. Belangrijk is dat het basisprincipe van de teststrategie zélf niet verandert: we testen enkel zieke mensen in het ziekenhuis. Het heeft geen zin dat gezonde mensen straks naar artsen en ziekenhuizen gaan met de vraag om getest te worden op COVID-19", aldus minister De Backer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?