Vakbond steunt oproep van agenten om te betogen niet

Black Lives Matter Paleizenplein
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Na het Black Lives Matter-protest van zondag 7 juni kwam het op verschillende plaatsen in de stad tot een harde confrontatie tussen relschoppers en de politie. Voor een deel van de Brusselse agenten is de maat vol. Zij willen vrijdag hun onvrede uiten met acties. Sommigen roepen in gesloten Facebookgroepen zelfs op om te gaan betogen.
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Na het Black Lives Matter-protest van zondag 7 juni kwam het op verschillende plaatsen in de stad tot een harde confrontatie tussen relschoppers en de politie. Voor een deel van de Brusselse agenten is de maat vol. Zij willen vrijdag hun onvrede uiten met acties. Sommigen roepen in gesloten Facebookgroepen zelfs op om te gaan betogen.

In besloten politiegroepen op sociale media roepen enkele agenten op om deze vrijdag te gaan betogen. Op die manier willen ze hun ongenoegen uiten over ‘de kritiek op hun beroep en de stigmatisering ervan in de media’. De vakbonden NSPV en VSOA steunen dat idee niet. “Dit is niet de manier om te onderhandelen, zeker niet met een middel dat in deze coronacrisis zelf het onderwerp is van discussie,” zegt Vincent Houssin van de vakbond VSOA.

De vele beelden van gespierde politieinterventies die de laatste weken de ronde doen en de negatieve reacties daarop hebben kwaad bloed gezet bij enkele agenten. In besloten Facebookgroepen circuleren berichten waarin gesproken wordt van ‘een duidelijke stigmatisering van het beroep’.

‘Anti-copcampagne’

“We worden door iedereen op de korrel genomen. Het is bijna een schande om vandaag nog deel uit te maken van een politiekorps. We worden in een adem genoemd met racisten en gezien als onverbeterlijke agressors. Dat komt deels door de media die van ons openlijk de zondebok maakt van het onstabiele klimaat waarin we vandaag leven,” zo staat te lezen in een bericht dat onze redactie bereikte.

Niet alleen de media, ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wordt verantwoordelijk gehouden voor de malaise. “Hij grijpt niet in en verschuilt zich achter het excuus dat hij deel uitmaakt van een federale regering zonder volledige bevoegdheden.”

Een paar politieagenten zouden er door de huidige werkomstandigheden aan denken om ander werk te zoeken. “De ‘anti-copcampagne die op dit moment wordt gevoerd is zwaar om dragen. Verschillende collega’s spelen met het idee om met vervroegd pensioen te gaan, of zelfs ontslag te nemen,” klinkt het verder.

Om deze frustraties te kanaliseren wordt er door sommigen opgeroepen om deze vrijdag actie te ondernemen. Daarbij wordt gedacht aan een week ziekteverlof door ‘morele en lichamelijke uitputting’. Maar een aantal wil ook gaan betogen. Daarbij wordt verwezen naar Frankrijk waar de politie al protesteerde door massaal handboeien en andere delen van de uitrusting op straat te leggen.

Politievakbond VSOA: ‘Ongemeen dom idee’

Navraag bij de politievakbonden VSOA en NSPV leert dat zij de oproep om het heft in eigen handen te nemen niet ondersteunen. En daarbij schuwen ze de harde taal niet. “Dit is een ongemeen dom idee,” klinkt vakbondsafgevaardigde Vincent Housin (VSOA) fors.

vincent Houssin BRUZZ 1553

“Een week nadat het felbesproken Black Lives Matter-protest in volle coronacrisis ontaardde in rellen, is dit niet de manier om aandacht te vragen voor een betere bescherming en beveiliging. We zijn daar trouwens elke dag mee bezig. Als ik zie dat er geklaagd wordt over de intrekking van de weekendpremies, dan frons ik toch even de wenkbrauwen. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) beloofde onmiddellijk dat daar niet aan geraakt zou worden.”

“Ook over een niet doorgevoerde loonscorrectie bestaan de wildste verhalen. Die is er wel degelijk gekomen. Het gaat hier dus om mensen met een gebrekkige dossierkennis die met één betoging al onze inspanningen dreigen te hypothekeren. Wij ondersteunen deze plannen om op straat te komen dan ook niet.”

Politievakbond NSPV: ‘Situatie is niet te vergelijken’

Bij de politievakbond NSPV weerklinkt eenzelfde geluid. “Je kan de situatie hier ook niet vergelijken met Frankrijk. We hebben begrip voor de nervositeit binnen de korpsen. Zij krijgen het hard te verduren, maar toch hopen we dat het vrijdag rustig blijft en we op een normale manier verder kunnen overleggen over betere voorwaarden,” treedt vakbondsafgevaardigde Thierry Belin zijn collega bij.

Of er ook effectief acties komen, en hoeveel mensen daarbij aanwezig zullen zijn, is voorlopig niet duidelijk. De VSOA staat wel open voor goed georganiseerde acties in de toekomst. "Die zullen dan door ons georganiseerd of ondersteund worden. Voorwaarde daarvoor is wel dat het coronagevaar volledig geweken is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?