Riadh Bahri, VRT-journalist.

VRT-journalist Riadh Bahri slachtoffer van homofoob geweld in Brussel

TRO
© BRUZZ
10/09/2021
Updated: 10/09/2021 19.33u

VRT-journalist Riadh Bahri werd vrijdagochtend het slachtoffer van homofoob geweld in Brussel. Hij getuigt op Twitter hoe hij tijdens het uitlaten van zijn hond werd aangevallen. De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft een onderzoek geopend.

"Hond uitlaten. Man vraagt de weg. Ik ben zo vriendelijk en naïef om te antwoorden. Klap krijgen. Schop krijgen. Ketting afgerukt en gestolen. Vuile homo horen. Beetje huilen in de straat. Boos zijn. En alweer moedeloos. Typische ochtend in Brussel. #TGIF ofzoiets zeker." Zo luidde de Tweet van Bahri vrijdagochtend.

Later berichtte de VRT-journalist dat hij was opgehaald door de politie. Bahri heeft geen zichtbare verwondingen, wel pijn op zijn borstkas door de rake klappen. Hij is vooral mentaal aangedaan door het voorval en zegt dat hij hij "eigenlijk heel droef" is. Bahri was niet bereikbaar voor verdere toelichting over het voorval.

Bahri klaagde twee jaar geleden ook al eens over de homofobie en andere zaken die volgens hem misgingen in zijn gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Hij schreef destijds dat hij in 2020 zou verhuizen als er niets zou veranderen.

Steun

Het voorval brengt heel wat reacties te weeg. Zo zegt nieuwsanker Xavier Taveirne: "Hier keert mijn maag ondersteboven van. Het went nooit en dat mag het ook niet worden: gewenning."

Ook de politici Petra De Sutter (Groen) en Bart Somers (Open VLD) zeggen dat dit 'onaanvaardbaar' is. Brusselaar Benjamin Dalle (CD&V) stelt dat er "voor dit gedrag geen plaats mag zijn in onze stad. Dit moet stoppen!" Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), geboren en getogen in Brussel, sprak zijn afschuw uit.

Politie onderzoekt

De Brusselse politie kwam na de feiten ter plaatse en voerde nog een buurtonderzoek uit, op zoek naar eventuele getuigen. Ook de beelden van bewakingscamera's in de omgeving zullen onderzocht worden. Volgens politiewoordvoerster Ilse Van de keere stappen mensen die het slachtoffer zijn geweest van een homofobe agressie niet altijd naar de politie.

"Nochtans kunnen ze een klacht indienen bij ons op het commissariaat, of via police-on-web", zegt de woordvoerster. "We hebben ook een specifiek meldpunt op onze website, polbru.be, en ze kunnen ook terecht bij het Rainbow House."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie