VUB analyseert 1000 coronatesten extra per dag dankzij robot

© Photonews
| De VUB gaat meer stalen beginnen testen met behulp van een robot.

Het VIB-VUB centrum voor Structurele Biologie stelt haar KingFisher-robot ter beschikking om het hoofd te helpen bieden aan de huidige COVID-crisis. Het ultramoderne toestel laat toe om tot 1000 bijkomende stalen per dag te testen op de aanwezigheid van het SARS-CoV2-virus.

"In België zijn maar een tiental ultramoderne Kingfisher robots voorhanden", klinkt het bij de VUB. "Eén van deze toestellen wordt onder normale omstandigheden dagdagelijks gebruikt binnen het Labo voor Structurele Biologie verbonden aan VUB en VIB. Daar werd dit geavanceerd toestel vorige week weggehaald en ter beschikking gesteld om de testcapaciteit in het kader van de coronacrisis op te voeren. De robot werd verhuisd naar UCB in Braine-l'Alleud waar één van de drie nieuwe gecentraliseerde testcentra wordt opgericht."

Razendsnel

Met zijn initiatief wil het onderzoekscentrum positief reageren op de oproep van Minister Philippe De Backer naar expertise en infrastructuur bij de Belgische universiteiten en onderzoeksinstellingen om de testcapaciteit voor het SARS-CoV2-virus gevoelig uit te breiden. Een Kingfisher robot kan razendsnel een grote hoeveelheid stalen testen. Zo kunnen 96 verschillende uitstrijkjes, die genomen werden uit de neus- of de keelholte van vermoedelijke dragers, tegelijkertijd behandeld worden in minder dan 3 uur. Dat zorgt voor 1000 bijkomende testen per dag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?