Waarschuwingssysteem BE-Alert wordt donderdag getest in Brussel

be-alert_0.jpg
Het BE-Alert-systeem kan door lokale, provinciale en nationale overheden worden gebruikt om burgers te waarschuwen in geval van een noodsituatie.
Het BE-Alert-systeem kan door lokale, provinciale en nationale overheden worden gebruikt om burgers te waarschuwen in geval van een noodsituatie.

Het Nationaal Crisiscentrum gaat deze donderdag samen met de hoge ambtenaar voor Brussel het sms-waarschuwingssysteem BE-Alert testen in Brussel. De actie moet het systeem promoten bij de Brusselaars. Daarnaast is het een test voor de infrastructuur en de capaciteit van de telefoonoperatoren in het kader van een massale verzending van sms'en in een korte tijdspanne.

Het BE-Alert-systeem kan door lokale, provinciale en nationale overheden worden gebruikt om burgers te waarschuwen bij noodsituaties. Het kan gaan om verschillende situaties zoals een stroompanne, verontreiniging van het drinkwater of evacuatie van een wijk. Mensen die ingeschreven zijn op het systeem kunnen ook waarschuwingen krijgen als ze niet ter plaatse zijn.

Amper 65.000 mensen ingeschreven

De sms'en worden donderdag verstuurd op basis van de locatie van de burgers die donderdag aanwezig zijn op het grondgebied van het Brussels gewest. De actie maakt deel uit van de trimestriƫle nationale testdag van het BE-Alertsysteem. Gelijktijdig met de verzending van de sms'en worden visuele berichten verspreid via de sociale media van Brussel Preventie & Veiligheid.

"In Brussel zijn 65.000 mensen ingeschreven in het systeem, wat relatief weinig is. We besloten daarom deel te nemen aan deze testdag en de Brusselse bevolking bewust te maken van het belang om, indien nodig, via telefoon, sms of e-mail gewaarschuwd te worden in geval van een incident op het Brussels grondgebied en informatie te krijgen over wat je als burger moet doen," vertelt Sophie Lavaux, hoge ambtenaar voor Brussel. Inschrijven kan gratis via www.be-alert.be.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?