Aan het Maximiliaanpark in Brussel is zondagavond een groep van een twintigtal Eritreeërs aangekomen die er een vijfdaagse fietstocht op hebben zitten. De groep vluchtelingen is op 1 mei in de Duitse stad Frankfurt vertrokken voor een rondreis langs verschillende Europese steden. Met hun tocht willen ze de aandacht trekken op de situatie van de vluchtelingen in de Libische vluchtelingenkampen.

"Meer dan 3.000 mensen zitten momenteel opgesloten in detentiecentra vlakbij de frontlijn van de Libische burgeroorlog", zeggen de actievoerders. "In de andere detentiecentra zitten er volgens schattingen zowat 10.000 kwetsbare vluchtelingen. De onmenselijke en schrijnende toestanden in detentiecentra zijn meer dan genoegzaam bekend. Ze zijn het gevolg van de Europese politiek, die boten en schepen die vluchtelingen redden niet langer laat aanmeren in Europese havens, met als enig doel de immigratiecijfers te doen dalen. Wij kunnen niet aanvaarden dat mensenlevens, mensenrechten en democratische waarden op die manier het voorwerp worden van gesjacher."

De actievoerders eisen de evacuatie van de mensen die in de Libische detentiecentra opgesloten zitten, een humanitaire corridor doorheen Libië, voldoende hervestigingsplaatsen, een gezamenlijke Europese reddingsoperatie in de Middellandse Zee en de decriminalisering van de reddingsoperaties door ngo's. Maandag om 12.00 uur houden ze nog een betoging op het Schumanplein in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , vluchtelingen , Maximilaanpark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni