Geen tol voor renovatie Leopold II-tunnel

De renovatie van de Leopold II-tunnel zal worden bekostigd zonder een tolheffing. Dat heeft de Brusselse regering beslist. De renovatie moet nog deze legislatuur beginnen, voor het einde van 2018.

Dat heeft Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) donderdag bekend gemaakt in het nieuwe BRUZZ-programma De Kenners. Vanhengel werd aan de tand gevoeld over de toestand van de Brusselse tunnels. Momenteel zijn zowel de Montgomerytunnel als de Stefaniatunnel afgesloten. De Leopold II-tunnel is dringend aan renovatie toe.

Het dossier Leopold II sleept al een aantal jaar aan, maar de Brusselse regering heeft donderdag knopen doorgehakt. "De renovatie begint zo snel mogelijk, zeker nog deze legislatuur (die loopt tot 2019, red.)", zei Vanhengel. "Het lastenboek is in de maak en moet in de komende weken afgewerkt worden. Dat zal al een grote stap vooruit zijn in vergelijking met de stilstand van het verleden."

Om de werken te financieren kiest de regering voor een publiek-private samenwerking. "De bedoeling is om met een privépartner de tunnel mooi te renoveren", zegt Vanhengel. "Dat moet Brussel binnenrijden opnieuw aangenaam maken, nu lijkt het meer op een zwart gat."

De regering kiest dus niet voor een tol. Die optie lag eveneens op tafel. "We zullen dit dragen met onze eigen middelen", zegt Vanhengel. "We zullen geen bijdrage van de bevolking vragen."

Wanneer de werken precies van start gaan is nog niet helemaal duidelijk. De regering wil wel een maximale doorstroming voor het verkeer behouden tijdens de renovatie, de tunnel wordt dus zeker niet geheel afgesloten. Over de methode moet voor de zomer duidelijkheid zijn.


Bekijk hier de volledige aflevering van 'De Kenners' met Guy Vanhengel.

Tunnels

Verschillende autotunnels zijn dringend aan renovatie toe. Het beveiligen van alle tunnels zou meer dan 500 miljoen euro kosten. Vraag is hoe het Brussels Gewest dat kan betalen en hoe de mobiliteit moet georganiseerd worden tijdens de sluiting. Experts pleiten voor een definitieve sluiting op lange termijn om de autodruk te verminderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?