Hoe geraak je in Brussel na sluiting Herrmann-Debroux?

LBU
© BRUZZ
08/10/2017

De sluiting van het viaduct Herrmann-Debroux zal vandaag en de rest van de week voor zware verkeersproblemen zorgen voor wie Brussel wil binnenrijden uit de richting van Namen. Daarom treffen de verschillende overheden, politiezones en openbaarvervoermaatschappijen extra maatregelen. Een overzicht.

Met dagelijks meer dan 50.000 voertuigen is het Herrmann-Debrouxviaduct een van de belangrijkste invalswegen van en naar de hoofdstad. De maatregelen, die zaterdag in overleg met de verschillende gewesten zijn afgesproken, hebben tot doel de hinder door de gedeeltelijke sluiting van het viaduct zo veel mogelijk op te vangen. Het Herrmann-Debrouxviaduct blijft al zeker tot donderdag afgesloten.

Auto
Het autoverkeer dat via de E411 Brussel wil binnenrijden wordt over twee rijstroken geleid vanaf het einde van de E411 tot net voor het Leonardkruispunt: één rijstrook voor bussen en taxi's en één rijstrook voor auto's. Deze rijstroken krijgen voorrang ter hoogte van de afrit naar de Waversesteenweg.

Bij het buitenrijden van de stad kunnen automobilisten het Herrmann-Debrouxviaduct gebruiken van Delta tot Demey. Het traject van de Herrmann-Debrouxlaan (onder het viaduct) om naar de E411 te rijden krijgt eveneens twee rijstroken. Daarvoor wordt de middenberm ter hoogte van het ADEPS-sportcentrum verwijderd. Die werken zouden klaar moeten zijn tegen de avondspits van maandag.

De verkeersafwikkeling onder het Herrmann-Debrouxviaduct wordt vereenvoudigd ter hoogte van het kruispunt van de Waversesteenweg met de Herrmann-Debrouxlaan, om de verkeersstromen beter op te vangen.

Pendelaars wordt ook gevraagd om te carpoolen en om vroeger of later te vertrekken als dat mogelijk is.

NMBS
Pendelaars kunnen maandag terecht op een nieuwe parking van 2.200 plaatsen aan het station van Louvain-La-Neuve. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden is de parking gratis. Vanuit Louvain-La-Neuve en Ottignies zullen twee bijkomende rechtstreekse treinen vertrekken naar Brussel-Schuman en Brussel-Luxemburg. En op de lijn Ottignies-Brussel behouden de treinen ook buiten de spitsuren een maximale capaciteit.

Ook de parkings van de stations van Genval, Rixensart en Terhulpen beschikken over vrije plaatsen. Vanaf die stations zijn er S-treinen naar het centrum van Brussel.

TEC
De TEC zal bijkomende bussen inzetten op hun "Conforto" en "Confort bis"-lijnen: de frequentie gaat van vier naar vijf bussen per uur. Bovendien worden er grotere bussen gebruikt. De Waalse busmaatschappij lanceert ook een nieuwe lijn vanaf de parking van pretpark Walibi - waar nog veel vrije plaatsen zijn - naar metrohalte Herrmann-Debroux.

De Lijn en MIVB
De Lijn en MIVB nemen geen extra maatregelen. De Lijn wijst erop dat er een aanbod is van zes bussen per uur tussen Overijse en Herrmann-Debroux, en vier bussen per uur tussen Hoeilaart en Herrmann-Debroux. De MIVB heeft een rechtstreekse metroverbinding naar het stadscentrum vanaf metrostation Herrmann-Debroux.

Herrmann-Debrouxviaduct

Op het Brusselse viaduct Herrmann-Debroux is ernstige betonschade vastgesteld. De toekomst van het viaduct is onzeker.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Herrmann-Debrouxviaduct

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni