Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) heeft vandaag in de commissie Infrastructuur gereageerd op vragen van de oppositie over de betonschade aan het Herrmann-Debrouxviaduct. “Voor de herbestemming van het viaduct zijn de mogelijkheden enorm. Verder onderzoek moet uitwijzen welke weg we zullen inslaan.”

De vergadering van de commissie Infrastructuur van het Brussels parlement stond vandaag normaal gezien in het teken van het taxiplan van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Het afsluiten van het Herrmann-Debrouxviaduct omwille van betonschade gooide de agenda evenwel helemaal om.

Parlementsleden Loewenstein (Défi), Delforge (Ecolo), Dewolf (MR) en Jamoulle (PS) vroegen de bevoegde minister waarom de schade niet vroeger ontdekt kon worden en wat er in de toekomst van de brug moet worden. Bruno De Lille (Groen) maakte van de situatie gebruik om het probleem rond de autodruk in onze hoofdstad aan te kaarten.

‘In het verleden nooit problemen geweest’
Minister Smet maakte duidelijk dat het viaduct werd afgesloten om de veiligheid van de autobestuurders te kunnen blijven garanderen. “Het was voor de ingenieurs die de scheuren in het beton van de brug onderzochten niet mogelijk om te zeggen in hoeverre dit de stabiliteit van de viaduct in gevaar bracht.”

“Daarop hebben wij proactief beslist om Herrmann-Debroux af te sluiten. Diepgaand onderzoek is nu nodig om vast te stellen hoe ernstig de schade is. In het verleden zijn er buiten een paar herstellingswerken echter nooit problemen geweest. Het is evenwel niet de bedoeling om de schade tegen om het even welke prijs te herstellen.”

‘Niet overhaast te werk gaan’
Er werd tijdens de commissievergadering ook ingegaan op de toekomst van de brug. Of het viaduct in de toekomst verdwijnt of een herbestemming krijgt, laat minister Smet in het midden.

“De mogelijkheden zijn enorm en de toekomst zal uitwijzen welke weg we inslaan. Het zou kunnen dat er een park komt, maar net zo goed kan heel de brug volledig gesloopt worden. We mogen niet overhaast te werk gaan.” Stedenbouwkundige Antoine Struelens liet in het verleden wel al aan BRUZZ weten dat het viaduct afbreken tientallen miljoenen zou kosten.

N-VA: 'Het is met de bruggen net hetzelfde als met de tunnels'
Voor Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) is de maat vol. "De Brusselse bruggen werden, net als de tunnels, in het verleden niet voldoende gecontroleerd en onderhouden."

"Het is weinig begrijpelijk dat het tot vorige donderdag geduurd heeft om tot een grondige controle te komen van het belangrijkste viaduct in ons gewest. Het is duidelijk dat het Hermann-Debrouxviaduct in zo'n slechte staat niet langer kan openblijven. Het is dan ook vreemd dat minister Smet vorige maandag nog vertelde dat het niet zo erg gesteld was met de staat van de Brusselse bruggen."

Herrmann-Debrouxviaduct

Op het Brusselse viaduct Herrmann-Debroux is ernstige betonschade vastgesteld. De toekomst van het viaduct is onzeker.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Herrmann-Debrouxviaduct

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni