Huis van het Nederlands ondersteunt 3 Brusselse gemeenten

Het Huis van het Nederlands gaat samenwerken met de Stad Brussel, Sint-Agatha-Berchem en Elsene. Dat heeft directeur Gunther Van Neste aangekondigd tijdens A La Carte. “De ondersteuning zal vooral met klantvriendelijkheid te maken hebben.”

Het moet er zelden rustig zijn in het Huis van het Nederlands in de Philippe de Champagnestraat, want jaarlijks komen er 18.000 bezoekers over de vloer. “We barsten uit onze voegen. Ons huis is letterlijk te klein geworden”, vertelt directeur Gunther Van Neste in de BRUZZ-radiostudio tijdens A La Carte. Het gebouw wordt momenteel gerenoveerd. Begin 2020 moeten de werken rond zijn. "Het moet een open huis worden met een open werking. Voor wie iets met Nederlands wil doen, is dit de toegangspoort."

Dat er steeds meer interesse is in het Nederlands, heeft volgens Van Neste te maken met een veranderde visie op taal in Brussel. “De visie op meertaligheid is veranderd. Vandaag wordt Brussel gezien als een stad waarin verschillende talen dagelijks worden gebruikt en het Nederlands is een belangrijke taal geworden in de zoektocht naar werk.”

Klantvriendelijkheid gemeenten

De samenwerking met partners als Actiris en Bruxelles Formation is daarom belangrijk, maar binnenkort gaat het Huis van het Nederlands nog een stap verder. “In het voorjaar hebben we een oproep naar de Brusselse gemeenten gelanceerd en daar zijn veel reacties op gekomen. In oktober gaan wij van start met de ondersteuning van drie gemeenten”, aldus Van Neste.

Het gaat om de Stad Brussel, Elsene en Sint-Agatha-Berchem. “In de gesprekken met de gemeenten gaat het vooral klantvriendelijkheid naar hun burgers toe”, gaat de directeur verder. Hoe de samenwerking er concreet gaat uit zien, wordt later nog bekendgemaakt, maar meer Nederlands aan de loketten moet de bedoeling zijn. “Het is belangrijk om gemeenten te ondersteunen die daar verandering in willen.”

'Uniek in Europa'

Ook in het buitenland is er interesse in het Brusselse Huis van het Nederlands. “In Europa zijn wij, met ons huis dat zich enkel focust op taal, uniek”, klinkt het. Vorig jaar kreeg het Huis van het Nederlands bezoek van een delegatie uit Estland. “Wij hebben onze werking toegelicht. Zij waren zo onder de indruk dat hun minister van Taal en Cultuur beslist heeft om een Huis van het Ests op te richten”, zegt Van Neste.

Dat huis is er vandaag al in de hoofdstad Tallinn en er zijn plannen om een tweede Huis van het Ests op te richten. “Daarvoor komt er nog een delegatie op bezoek in november. Voor ons is het een opsteker dat wij als voorbeeld dienen voor het Huis van het Ests.”

Beluister hier het volledige interview.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?