— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

'Niet twee, maar drie democratieën in België'

De verkiezingsuitslag in Brussel is niet alleen verschillend van Vlaanderen, maar ook van Wallonië, stelt VUB-politicoloog Nino Junius vast. "Hier leeft ook een heel andere realiteit", zegt hij in Brussel Kiest op BRUZZ-radio. "Het is belangrijk dat het Brussels Gewest sterker kan worden."

"Het zou goed zijn als Brussel op eigen benen kan staan", vertelt politicoloog Nino Junius (VUB) in de BRUZZ-radiostudio. "Er zijn niet twee, maar drie democratieën." De verkiezingsuitslag was in Brussel niet alleen anders dan in Vlaanderen, maar ook verschillend met Wallonië.

"De realiteit op sociologisch, demografisch en politiek vlak is hier anders", aldus Junius. "Het is belangrijk voor Brussel dat het een sterker gewest kan worden."

'Meest beschermde minderheid'

Wat met de Nederlandstalige Brusselaar als de afstand tussen Vlaanderen en Brussel groter dan ooit wordt? "De Vlaamse Brusselaar is een van de meest beschermde minderheden van de wereld", stelt de politicoloog. "Dit is een belangrijke vraag."

Al denkt Junius niet dat Vlaanderen Brussel ooit zal loslaten. "Daarop zou men 'no pasaran' zeggen, maar we zitten wel in een positie die ook langs Franstalige kant onder druk komt te staan."

'Klein succes N-VA'

Van N-VA werd door sommigen, meestal politieke tegenstanders, gezegd dat ze Brussel heeft losgelaten. "Maar Cieltje en haar ploeg hebben een goede campagne gevoerd", klinkt het. "N-VA heeft een klein succes geboekt in Brussel."

Volgens Junius zijn het vooral de Vlaamse Brusselaars die al langer in Brussel wonen die verleid werden door N-VA. "Zij gaan niet helemaal mee in dat positief diversiteitsverhaal van Groen. Ze voelen zich een beetje ongemakkelijk bij sommige veranderingen, dus dat identitaire verhaal spreekt hen wellicht aan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?