— Brussel kiest

Brussels Parlement

Smet: ‘Tegen 2030 geen diesel- of benzinewagens meer in Brussel’

Als het van minister van Mobiliteit Pascal Smet (One.Brussels) afhangt, rijdt er tegen 2030 geen enkele diesel- of benzinewagen meer in Brussel. Bianca Debaets (CD&V) wil dan weer de dieselban tegen 2030, waarover een principe-akkoord is binnen de huidige regering, versnellen. Ze krijgt daarvoor de steun van Groen. Dat bleek het op het BRUZZ-debat met de Brusselse lijsttrekkers.

Brussel Kiest LOGO 2019

Volgens huidig minister van Mobiliteit en lijsttrekker voor One.Brussels Pascal Smet heeft zijn regering voor het eerst in 30 jaar voor een trendbreuk gezorgd. “De MIVB heeft nog nooit zoveel reizigers vervoerd, de fietsers zijn verviervoudigd en er zijn voor het eerst minder auto’s in de stad.” Smet zegt ook dat hij zelf gevoeld heeft hoe moeilijk die omslag was. “Ik heb tegen de stroom ingezwommen, stormen doorstaan en zelfs doodsbedreigingen gekregen omdat ik ‘tegen de auto was’. Maar mensen moeten beseffen dat als je betere luchtkwaliteit wil, je minder auto’s moet hebben.”

Smet liet zich ook ontvallen dat er tegen 2030 geen diesel- noch benzinwagens meer in Brussel zullen rijden. “We zijn daarin vooruitstrevend”, klonk het. Er bestaat in de huidige regering inderdaad een principeakkoord voor een dieselban tegen 2030, maar die is nog niet concreet uitgewerkt. Van een ban op benzinewagens tegen dezelfde horizon was vooralsnog geen sprake.

'Elke regering moet klimaatregering zijn'

Huidig staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) wil dan weer de dieselban sneller invoeren. “Wanneer die effectief wordt, is een zaak voor de volgende regering, maar als het van ons afhangt moeten we die sneller durven invoeren”, klonk het duidelijk. “Elke regering moet een klimaatregering zijn. Klimaat is geen links of rechts thema, maar een thema dat ons allemaal aanbelangt”, aldus Debaets.

De huidige regeringsleden kregen van Elke Van den Brandt (Groen) de steun om auto’s op fossiele brandstoffen sneller uit de stad te weren. “Ik ben het er mee eens dat het sneller moet, en een klimaatregering hebben we nodig op alle niveau’s, maar dan wel met een sociaal hart.” Van den Brandt pleit onder meer voor een hogere slooppremie voor mensen die afscheid nemen van hun auto.

Bekijk het volledige debat met de Brusselse lijsttrekkers op BRUZZ TV (vrijdag 10 mei en zondag 12 mei) en op BRUZZ.be. Wie andere standpunten van de partijen wil vergelijken, kan per thema vergelijken op onze kieswijzer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?