Summer vibe

Zangeres Typh Barrow is eerste meter van Zuidfoor

MS
© BRUZZ
09/07/2019
Updated: 09/07/2019 14.17u
Ook in:
nl fr

De 'oer-Brusselse' zangeres Typh Barrow wordt de allereerste meter van de Zuidfoor. De Brusselse kermis vindt dit jaar plaats van 13 juli tot en met 18 augustus.

Barrow werd samen met het thema - 'The kids are back in town' - van de 139ste editie van de kermis voorgesteld door Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi).

De jaarlijkse zomertraditie van de Zuidfoor plant dit jaar opnieuw 130 attracties neer over een twee kilometer lange strook tussen de Hallepoort en de Anderlechtsepoort. De families en vooral de kinderen die komen genieten van al het vertier, krijgen dit jaar een centrale rol.

Het thema is een eerbetoon aan de foorkramers die attracties van generatie op generatie doorgeven. En tegelijkertijd benadrukt het dat de vreugde en verwondering van kinderen de drijvende kracht is achter de kermis, luidt het.

Geen pony's

De Rotor en de Cake-walk tekenen als vaste waarde terug present. Al meer dan 50 jaar doen zij intussen dienst om zowel de spijsvertering als het gevoel voor evenwicht van de bezoeker op de proef te stellen.

De allereerste meter van de Zuidfoor, Typh Barrow, kan over die mooie herinneringen aan de kermis meespreken. "Bij mij waren dat de smoutebollen die overladen werden met suiker en altijd te warm waren om op te eten. Of de pluchen olifant die ik samen met mijn eerste lief heb gewonnen aan het schietkraam, die heb ik nog steeds. Mijn toenmalige vriend echter niet meer (lacht).”

De pony’s zullen er dit jaar echter niet opnieuw bijzijn. Sinds 1 januari 2019 is er immers een verbod van kracht op het gebruik van de dieren in kermisattracties. Het verbod kwam er op vraag van Bianca Debaets, Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn, die een onderzoek laten uitvoeren heeft naar de nefaste gevolgen voor de dieren.

Nog geen boetes voor wegwerpplastic

De Zuidfoor wordt het eerste grote evenement van de stad Brussel sinds beslist werd om vanaf 1 juli alle wegwerpplastic voor eenmalig gebruik te verbieden. "Er komt een grote bewustmakingscampagne op het terrein en we bieden de foorkramers verschillende alternatieven aan. Maar het is nog geen strikt verbod. We gaan ze helpen om deze beweging in gang te zetten", zegt schepen Maingain.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Typh Barrow, Zuidfoor

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie