'Federale regering creëert nieuwe generatie terroristen'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 07/01/2016

Het huidige terreurbeleid van de federale regering is hét recept voor een nieuwe generatie terroristen. Dat zegt Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Door in paniek nieuwe wetten goed te keuren, schuiven we steeds meer op in de richting van een politiestaat, zegt hij.

Sinds de aanslagen in Parijs op 13 november heeft de federale regering enkele maatregelen genomen die de veiligheid in ons land ten goede zouden moeten komen. Zo werd beslist dat huiszoekingen voortaan 24 uur op 24 mogen plaatsvinden en dat een verdachte drie dagen in voorhechtenis mag zitten, in plaats van één dag zoals dat nu is.

Luc Hennart, voorzitter van de rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel, maakt zich zorgen. "De regering zou grondig moeten nadenken vooraleer die individuele vrijheden aangetast worden", zegt Hennart.

Hennart vreest dat dit beleid zou wel eens de voedingsbodem kunnen zijn voor een nieuwe generatie terroristen. "Een evenwichtige mens leidt tot een evenwichtige maatschappij. En een evenwichtig persoon heeft een plek waar niemand zonder zijn toestemming binnen mag."

 

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?