Ampe op 11 juli: 'Normvervaging is niet het probleem van de buren'

BVR
© BRUZZ
11/07/2017

In 2010 verweet Brussels schepen Els Ampe (Open VLD) Jan Peumans (N-VA) Brussel te vergeten in zijn speech. Dit jaar kon ze als Nederlandstalige schepen zelf speechen op de Vlaamse feestdag. Daarbij erkende ze de problemen in de Brusselse politiek, maar wees ze erop dat "normvervaging niet enkel het probleem is van de buren." Over Brussel zei ze: "Het is niet het makkelijkste lief, maar makkelijke lieven verbluffen niet."

Geen toespraak van Ans Persoons (SP.A) deze keer in het Brusselse stadhuis. Na de stoelendans in het Brusselse college, in gang gezet na het opduiken van de Samusocial-schandalen, mocht Open VLD-schepen Els Ampe de honneurs waarnemen in het statige Brusselse stadhuis.

Een strijdvaardige Ampe kwam ook terug op die bewuste schandalen. "Het zou ongepast zijn om dat niet te doen", zegt ze. Volgens haar is de schoonmaakoperatie begonnen, en zullen de geslagen wonden genezen.

Maar niet enkel Brussel moet in de spiegel kijken, aldus Ampe. "Het is makkelijk te doen alsof normvervaging het probleem is van de buren", aldus Ampe. (Lees verder onder de tweet)

Brussel is de schone én het beest.
Lees hier m’n integrale speech: https://t.co/WFF6IEKkzN #11julitoespraak #11juliviering pic.twitter.com/nO65FTskBN

— Els Ampe (@ElsAmpe) July 11, 2017

'Makkelijke lieven verbluffen niet'
Over Vlamingen in Brussel zegt ze: "Het heeft geen zin om anderen aan te duiden als slechte Vlamingen. De slachtofferrol is uitgespeeld. Het is tijd ook, om ongegeneerd Nederlands te spreken in de hoofdstad. Niet als politiek statement, maar omdat het Nederlands zo'n prachtige taal is."

Voor de Vlamingen buiten de hoofdstad had ze ook nog een boodschap. "Brussel is de schone en het beest. Het is niet het makkelijkste lief, maar makkelijke lieven verbluffen niet. Ik nodig Vlamingen dan ook uit om Brussel te ontdekken. Om een fijne feestdag te beleven in hun hoofdstad."

Peumans wil zelfstandige buitenlandse politiek voor Vlaanderen
Na Els Ampe was het de beurt aan de voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans (N-VA) om te speechen. In zijn speech had hij het onder meer over het zelfbeschikkingsrecht van de regio’s, de ecologische uitdagingen, de intensere samenwerking met Nederland en de rol van Vlaanderen als regio in Europa.

Vlaanderen moet zo een eigen diplomatiek apparaat uitbouwen en een zelfstandige buitenlandse politiek ontwikkelen, aldus Peumans. Vlaanderen zou de brexit-onderhandelingen bijvoorbeeld niet mogen overlaten aan de federale instanties maar zelf het voortouw nemen en het voorzitterschap opeisen.

Volgens Peumans bestaat er in het buitenland nog al te vaak het foute beeld van België als een Franstalig land. Dat de Belgische voetbalbond net een voorzitter heeft gekregen die "Nederlands-onkundig" is, kan voor Peumans niet door de beugel. "Op internationale voetbalvergaderingen zullen zes en half miljoen Vlamingen op eentalig Franse wijze vertegenwoordigd worden. Dat is een schabouwelijke kaakslag voor de meerderheid van de bevolking in dit land", aldus Peumans.

De rol van Brussel kwam, opnieuw, niet aan bod.

11 juli 2017

Ieder jaar zakken op 11 juli de Vlaamse volksvertegenwoordigers af naar het Brusselse stadhuis en lopen de straten rond de Grote Markt vol met Vlamingen. Een overzicht van 11 juli in Brussel.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, 11 juli 2017

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni