Brandweer voelt zich in de steek gelaten na rellen

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 13/11/2017

Ook de brandweer die zaterdagavond uitrukte voor de rellen, is zwaar belaagd door de relschoppers. “Maar zoals altijd, worden wij compleet vergeten door de heren politici”, haalt Eric Labourdette van de liberale vakbond VSOA uit. Hij hekelt ook de vele hindernissen op de centrale lanen die interventies van de brandweer bemoeilijken. “De dag dat er een brand uitbreekt in Hotel Métropole en er doden vallen, zal het ook onze fout zijn.”

Zaterdagavond werd de brandweer bij de rellen in het stadscentrum een eerste keer ter plaatse geroepen om een brandende bestelwagen te blussen. Bij een tweede interventie voor een brandend voertuig liep het helemaal mis wanneer de relschoppers zich tegen de brandweer keerden.

“De relschoppers – wilden, waren het – zijn projectielen beginnen smijten, waarop onze twee zijruiten volledig gesprongen zijn en de voorruit barstte”, vertelt vakbondsman Eric Labourdette. “Ze zijn ook op de wagen geklommen en hebben de brandweerkraan beschadigd. Daarop probeerden enkelen zelfs de brandweermannen uit hun cabine te sleuren, maar gelukkig zijn onze vijf mannen toch kunnen vluchten met de brandweerwagen.” (lees verder onder de afbeelding)

© BRUZZ
© BRUZZ

 

Uiteindelijk was het de federale politie die met behulp van het waterkanon het voertuig heeft moeten blussen. “De brandweer heeft al veel meegemaakt in Brussel, maar dit is ongezien. Gelukkig zijn er geen gewonden onder onze brandweermannen, maar iedereen is wel in schok door het gratuite geweld. Niemand kan begrijpen hoe dit kan”, aldus Labourdette.

‘Niet een beetje, maar helemaal vergeten’
Even onbegrijpbaar volgens Labourdette is de reactie van politici. Zowel federaal minister Jan Jambon (N-VA) als burgemeester Philippe Close (PS) repten met geen woord over de brandweer, hekelt Labourdette. “We zijn niet ‘een beetje’ vergeten, maar gewoon helemaal vergeten. Men praat over de gewonden bij de politie, over de schade bij handelaars, maar niet over de brandweer. Dat begrijp ik niet.”

Volgens Labourdette kan de aanwezige politieagenten overigens niets verweten worden. “De aanwezige agenten hebben alles gedaan wat ze kunnen, zonder zelf te provoceren. Het beste bewijs is net dat er niemand is opgepakt. De politie is gewoon overrompeld door de gebeurtenissen."

"Dat ze niet met genoeg waren? Kijk, wie had nu kunnen voorzien dat door een voetbalmatch die zich op duizenden kilometers van ons land afspeelt, zich zo’n situaties zouden voordoen? Dit is gewoon waanzin.”

Toch stelt Labourdette zich ook vragen bij het feit dat er maar één iemand opgepakt werd, die ondertussen al opnieuw is vrijgelaten. “Natuurlijk hebben we daar onze vragen bij. Waren er orders om niet in te grijpen? Om ervoor te zorgen dat hun prestigieuze voetgangerszone niet verder beschadigd zou worden? Misschien”, zinspeelt Labourdette.

'Klagen obstakels al maanden aan'
Nog een doorn in het oog van de brandweer: de vele hindernissen en obstakels op de centrale lanen. “Al maanden klagen we de problemen op de voetgangerszone aan bij de Stad Brussel. Dat er betonblokken zijn om mogelijke aanslagen te vermijden; dat is begrijpelijk in deze tijden. Maar die worden constant verplaatst en er komt altijd wel wat bij. We worden wel op de hoogte gebracht van de veranderingen, maar hebben er zelf niets over te zeggen.”

Labourdette houdt dan ook zijn hart vast bij noodsituaties op de centrale lanen. “De blokken aan de Nieuwstraat: daarmee voorkomen we misschien wel een bepaalde soort aanslag, maar als er brand uitbreekt, zullen we veel trager ter plaatse zijn. Hetzelfde met Hotel Métropole aan De Brouckère, waar alles openligt. De dag dat er daar brand uitbreekt, vrees ik voor meer schade en zelfs doden omdat we niet op tijd ter plaatse geraken. En dan zal het natuurlijk onze fout zijn”, klinkt het.

Brandweer dient ook klacht in
Ondertussen dient de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) ook een klacht in naar aanleiding van de rellen. Dat meldt Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne (Défi). De staatssecretaris veroordeelt met klem het geweld waarvan brandweer en politie zaterdagavond het slachtoffer zijn geworden, klinkt het.

"Werkmateriaal en een bluswagen werden ernstig beschadigd,"' zegt de staatssecretaris. "De DBDMH zal een klacht indienen tegen onbekenden voor de beschadiging van het materiaal en de agressie tegen de brandweerlieden. Brandweerlui aanvallen die gewonden helpen en branden blussen is eenvoudigweg onaanvaardbaar."

"Zodra de daders van deze feiten geïdentificeerd zijn, zullen we de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen, dat ze vervolgd worden en de schade vergoed wordt."

Lees meer over