review

Belfast in de bioscoop: 'Erg geïdealiseerde terugblik op 1969, maar acteurs schitteren'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ radio

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdagochtend bij BRUZZ Radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat Belfast van Kenneth Branagh.

Velen onder ons denken dat Kenneth Branagh een Brit is, maar hij blijkt een Ier. In het autobiografische Belfast vertelt hij hoe the Troubles tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland zijn ouders dwongen om in 1969 uit te wijken naar Engeland.

Belfast kreeg alvast een pak Oscarnominaties waaronder een voor Beste Regisseur, maar wij zijn het daar niet mee eens: Branaghs enscenering van de rellen is niet helemaal geloofwaardig en de evocatie van de arbeidersgemeenschap waarin hij opgroeide, oogt al te geïdealiseerd.

De acteurs maken veel goed. De interactie tussen Jude Hill, die de negenjarige Branagh speelt, en Ciaran Hinds, die zijn grootvader vertolkt, is ontroerend en grappig. En de knap gekadreerde zwart-witfotografie brengt de arbeidershuisjes geïnspireerd in beeld. Op 27 maart weten we welke van de zeven Oscarnominaties deze crowdpleaser weet te verzilveren.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?