Gereedschapsbib Tournevie opent feestelijk vestiging in Elsene

Bekijk ook de afspeellijst: Saïd in the City

Gereedschapsbib Tournevie opent vanavond officieel zijn tweede winkel in de Graystraat in Elsene. Olivier Beys stond twee jaar geleden aan de wieg van de uitleendienst en hoopt dat zijn initiatief snel het nieuwe normaal wordt. “We dromen ervan om in de toekomst in alle Brusselse gemeenten actief te zijn.”

De keuze voor Elsene als locatie voor een uitleenpunt voor allerlei soorten gereedschap is niet onlogisch. “Er waren al een heleboel Brusselaars die vanuit Elsene en andere randgemeenten de weg vonden naar de winkel in de Vaartkapoen in Molenbeek. Voor die mensen komt er nu een Tournevie dichter bij huis”, zegt Olivier Beys, medeoprichter van Tournevie, aan BRUZZ.

Tournevie light

Onder impuls van de gemeente Elsene vond Tournevie een gesubsidieerd onderkomen in de Graystraat en dat is voor Beys een pluspunt. “Doordat in deze wijk veel sociale woningen staan, bereiken we gemakkelijk de doelgroep waarvoor dit project oorspronkelijk bedoeld was.” Maar dat wil niet zeggen dat Tournevie de andere inwoners van de hoofdstad over het hoofd ziet.

“We willen met ons project zo veel mogelijk mensen aanspreken en dromen ervan om in de toekomst in alle Brusselse gemeenten actief te zijn. Dat kan alleen als uitlenen snel het nieuwe normaal wordt. Als iedereen overtuigd raakt van het idee dat uitlenen voor kleine taken een pak voordeliger is, moet dat zeker kunnen. Het staat enthousiastelingen ook vrij om zelf een eigen afdeling te openen. We zijn altijd bereid om te helpen. Onze expertise is toegankelijk voor wie dat wil.”

Het aanbod in Elsene zal grotendeels overeenstemmen met dat van het depot in Molenbeek. “Het is de bedoeling om hier zo’n 250 referenties aan te bieden van de 1.000 die nu beschikbaar zijn in de Vaartkapoen. De lijst is samengesteld op basis van de materialen die daar het meest worden uitgeleend. Op termijn kan dat aantal uitgebreid worden tot zo’n 400 toestellen, maar in het begin krijgt Elsene dus een Tournevie light.”

Cocktails in thema

Tournevie opent de winkel vanavond met een themaparty. Die wordt op gang getrapt met een demonstratie van het gereedschap dat je er kan ontlenen en een built-up waarbij iemand iets in elkaar knutselt met gerecupereerde materialen.

Daarna wordt het volume van de versterker opengedraaid, dat vanaf 22.30 uur z'n signaal doorseint naar een koptelefoon. Daarvan zijn er niet genoeg voor iedereen, waardoor nachtuilen dus best zelf een exemplaar meenemen. Dat alles kan je doen terwijl je van een cocktail nipt met de toepasselijke namen Screwdriver, Grand Screw of Drill Tonic.

Cocktails
© GR/BRUZZ
| De drankkaart voor de feestelijke opening is in ware huisstijl.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?