Onderwijsexpert Barbara Moens: ‘Grootste uitdaging voor Brussel is het lerarentekort’

SN
© BRUZZ
10/09/2019

We staan voor een nieuwe schoolstrijd om de toekomst van onze kinderen, met N-VA als grote uitdager, zo stelt De Tijd-journaliste Barbara Moens in haar nieuwe boek. Maar wat zijn de pijnpunten in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel? “We moeten weg van de vicieuze cirkel van onervaren leerkrachten voor de moeilijkste klassen.”

De schoolstrijd tussen katholieken en vrijzinnigen om de ziel van het kind is geschiedenis. Nu Vlaamse leerlingen achteruit gaan in internationale rankings, wordt het onderwijs opnieuw in vraag gesteld. Moeten we naar een brede eerste graad? Een centraal examen? In haar pas verschenen boek ‘De nieuwe schoolstrijd’ beschrijft politiek journaliste en onderwijsexpert Barbara Moens wat er de komende jaren allemaal op het spel staat.

In een grootstad als Brussel staat het Nederlandstalig onderwijs bovendien voor heel specifieke uitdagingen, zoals kinderarmoede en taalachterstand. “Maar de grootste uitdaging is het lerarentekort, samen met de werkonzekerheid,” zegt Moens in A La Carte op BRUZZ Radio.

11 leerkrachten in 4 jaar tijd

Jonge leerkrachten die nog geen vaste benoeming krijgen komen vaak terecht bij de moeilijkste klassen. Daar gaan ze vaak snel weer weg, wat voor een groot verloop en dus onstabiliteit zorgt. “Een vicieuze cirkel van onervaren leerkrachten voor de moeilijkste klassen,” noemt Moens het.

“Op de Vier Windenschool in Molenbeek had een leerling op vier jaar tijd 11 leerkrachten, zo vertelde een moeder me. Zeker in het lager onderwijs is dat een probleem, omdat een leerkracht daar ook een vertrouwenspersoon is, vooral als leerlingen het thuis wat moeilijker hebben. Het meisje liep zo een achterstand in wiskunde op, waarop een beroepsschool werd geadviseerd.”

"Sommige zij-instromers stranden op de helft van hun loon. Ook aan idealisme zijn grenzen"

Barbara Moens, journalist bij De Tijd

Mikken op meer zij-instromers, van de privé naar het onderwijs, kan een oplossing zijn. Die kunnen vandaag hun anciënniteit niet of beperkt meenemen. Het thema ligt nu op tafel bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen, weet Moens. “Volgens de vakbonden is het oneerlijk tegenover degenen die de laatste tien jaar de overstap maakten, zonder dat extra loon. In een ideale wereld zou je ook die mensen extra loon geven, maar daar is geen geld voor.”

Toch zal het onvermijdelijk zijn om tegemoet te komen aan zij-instromers om het acute lerarentekort in te dammen, aldus Moens. “Sommige overstappers zouden in het onderwijs stranden op de helft van hun loon. Je kan idealistisch zijn, maar er zijn grenzen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Onderwijs , Barbara Moens , lerarentekort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni