Nieuwe opleiding 'forensisch verpleegkundig expert' aan Erasmushogeschool

Lis Vanheule
14/03/2023

De Erasmushogeschool Brussel biedt een nieuwe postgraduaatsopleiding aan als 'forensisch verpleegkundig expert'. Die opleiding komt er om de samenwerking tussen medische diensten en politie te optimaliseren bij ongevallen of misdrijven.

Na een ongeval of misdaad ontstaat er op het terrein soms een spanningsgebied tussen de medische diensten en de politie en het parket. Medische hulpverleners willen zo snel mogelijk de patiënten van de nodige zorgen voorzien, terwijl justitie en politie de eerste sporen willen onderzoeken.

"De medische en politionele diensten zijn soms niet genoeg op de hoogte van elkaars procedures en vandaar zou de forensisch verpleegkundig expert de facilitator tussen de betrokken diensten moeten zijn om de samenwerking te optimaliseren", aldus Frank Borremans, coördinator van de opleiding.

"In de eerste plaats opereren zij nog altijd als verpleegkundigen, zij zullen dus niet meewerken aan het forensisch onderzoek, maar zij worden wel opgeleid om sporen van misdaad te herkennen in medische situaties. Wanneer iemand bijvoorbeeld sporen van mishandeling vertoont, zullen zij de bevoegde politionele diensten inlichten."

Interesse uit medische veld

De opleiding moet nog van start gaan, maar nu al is er interesse bij medisch personeel om de richting te volgen. Vooral medewerkers van de spoed- en MUG-dienst zien de meerwaarde van de opleiding in.

Niet alleen medisch personeel kan de opleiding volgen, ook medewerkers van de politie kunnen zich inschrijven. Op lange termijn zou de opleiding eventueel ook opengesteld worden naar een breder publiek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni