Herbekijk BRUZZ 24 over de Brusselse jacht op illegale Airbnb's

© BRUZZ
14/11/2023

Illegale Airbnb's zetten de reguliere woningmarkt steeds meer onder druk. Stad Brussel voert nu de strijd op: "We zullen doen wat nodig is om betaalbare huisvesting te blijven garanderen."

Airbnb was oorspronkelijk bedoeld voor particulieren die een kamer over hebben en die af en toe verhuren om een centje bij te verdienen. Steeds vaker kopen professionals en investeerders grote panden op om de huurders eruit te zetten en er Airbnb's van maken. Stad Brussel wil daar nu paal en perk aan stellen: maandag werd een volledig gebouw met illegale toeristische accommodaties verzegeld. "Met dit krachtige signaal willen we onze vastberadenheid tonen en uitbaters van illegale toeristische logies waarschuwen," stelt schepen van Stedenbouw Anaïs Maes (Vooruit.brussels).

BRUZZ sprak ook met Airbnb-onderzoeker Hugo Périlleux Sanchez, die onderzoek voert naar huurplatformen in Brussel. Hij becijferde dat in het historisch centrum van Brussel tot wel 20 procent - en soms zelfs nog meer - van de appartementen door bedrijven als Airbnb worden ingepalmd.

Justitie in lastig parket

We bekijken ook hoe de Brusselse justitie de omslag van papier naar digitaal wil maken. Met de invoering van JustOne werd al een belangrijke stap gezet om te vermijden dat dossiers in een kast blijven liggen, zoals gebeurde bij terrorist Abdesalem Lassoued.

BRUZZ bespreekt de vooruitgang met procureur des Konings ad interim Tim De Wolf, rechter op rust Luc Hennart en advocaat Sven Mary. “Soms moet je nog met pen en papier notities nemen van dossiers die duizenden pagina’s tellen. Dat kan toch niet in 2023?”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni