Yassine Boubout: 'Zelfs bij zelfdoding is politie verantwoordelijk'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 17 januari 2023

Er loopt momenteel een onderzoek naar de dood van Sourour Abouda, de vrouw die vorige week stierf in een Brusselse politiecel. "Zelfs bij zelfmoord was dit de verantwoordelijkheid van de politie", zegt Yassine Boubout.

De eerste bevindingen van het autopsie-onderzoek naar het overlijden van Sourour Abouda wijzen in de richting van zelfdoding. "Dat is heel onwaarschijnlijk volgens haar familie", zegt advocate Joke Callewaert van Progress Laywers Network. De familie heeft zich dan ook burgelijke partij gesteld.

Boubout benadrukt dat het de zoveelste keer is dat iemand sterft onder de verantwoordelijkheid van de politie: "Wanneer iemand gearresteerd wordt, moet de politie instaan voor hun veiligheid in de cel. Of het nu wel of niet om zelfdoding zou gaan, dit had voorkomen moeten worden door de politie."

Volgens Boubout moet er gekeken worden naar de interne werking van de politie en de manier waarop zij omgaan met arrestanten: "Momenteel worden mensen na hun arrest in een cel gegooid en daarna vergeten."

Momenteel loopt het onderzoek nog naar het overlijden van Sourour, de advocaten van de familie hopen alvast dat de camerabeelden duidelijkheid zullen scheppen. "Het is in het verleden al voorgevallen dat camerabeelden opeens verdwijnen of door technische problemen niet bruikbaar zijn. Ik hoop dat de beelden hier zullen aantonen wat er zich die avond effectief heeft afgespeeld in die cel", aldus Boubout.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?