Handelaars Ilot Sacré over heraanleg: 'Kasseien vullen geen restaurants'

KVDP, TH
© BRUZZ
18/06/2019
Ook in:
nl fr

Na ruim een jaar werken heeft Ilot Sacré een nieuw wegdek. Maar de handelaars in de Beenhouwersstraat geloven niet dat de wijk echt terug tot leven zal komen na de heraanleg van de wijk. "Mensen moeten de weg naar het hart van Brussel terugvinden," zeggen ze.

De Beenhouwersstraat, bekend om haar restaurants, en drie zijstraten hebben nieuwe kasseien gekregen. De bovengrondse werken voor de heraanleg van de historische wijk ging in mei vorig jaar van start. Na iets meer dan een jaar is de heraanleg voltooid.

"Dankzij deze werken kan je weer aangenaam wandelen in deze typisch Brusselse straatjes", reageert Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.brussels-SP.A) tevreden. "Voetgangers riskeren niet langer te struikelen over losliggende tegels."

Leegstand

De wijk had het de voorbije jaren moeilijk na de aanslagen in Brussel en Zaventem. Een strengere regulering van de terrassen en een verbod op de luifels zorgden volgens de uitbaters van de verschillende restaurants voor een verdere daling van de omzet.

Nu gaat het volgens sommigen beter met de wijk. "Ilot Sacré werd jarenlang aan haar lot overgelaten", vertelt ober bij Chez Leon Antoine El Mesbah aan BRUZZ. "Wie de Beenhouwersstraat zag, wilde er niet door wandelen omdat ze zich in zo een slechte staat bevond."

Een nieuw wegdek is een eerste stap in de heropwaardering van de wijk, maar er is nog ruimte voor verbetering. "Er mag nog meer verlichting komen", vindt El Mesbah. Bovendien is er nog heel wat leegstand. "Die moet opgevuld worden met nieuwe zaken. Dit is een begin, het gouden tijdperk kan terugkeren hoor."

'Kasseien brengen de klanten niet terug'

De zon schijnt en op een doordeweekse middag vinden de toeristen hun weg naar de Beenhouwersstraat. Regelmatig wandelen groepjes toeristen, soms nog met een reiskoffer in de hand, door de straat, maar in de restaurants blijft het opvallend rustig. Chez Leon - waar het wel druk is - lijkt een uitzondering te zijn.

"Hier is niets verbeterd. Het zijn dezelfde muren, dezelfde gezichten en alleen maar een nieuw wegdek", zucht een ober die moedeloos voor zijn restaurant wacht. "Enkele kasseien gaan de klanten niet terugbrengen."

Het geloof dat Ilot Sacré haar 'gouden tijdperk' - de jaren tachtig - kan herbeleven is er niet bij de uitbater van restaurant La Terrasse. Terwijl de ober verveeld voor het terras wacht, zit uitbater Chokri Ebrahimi moederziel alleen in zijn restaurant, dat gemakkelijk plaats kan bieden aan honderd klanten.

"Dag en nacht ligt de straat er verlaten bij", zegt hij. "Mijn omzet is met zestig procent gedaald. Vroeger had ik vijftien personeelsleden, nu heb ik er nog zes. Die gouden tijden komen nooit meer terug."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Samenleving , Beenhouwersstraat , uitbaters , heraanleg , ilot sacre

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni