Strijkatelier Jette in slechte papieren: 7 jobs op de helling

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 20 augustus 2019

Het Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschap van Jette biedt poetshulp aan particulieren en heeft ook een strijkatelier. De Strijkwinkel dreigt te moeten sluiten, want de PWA zit in slechte papieren. "Als wij worden ontslagen wegens wanbeheer van de directrice en de raad van bestuur, moet de directrice zelf ook vertrekken."

Volgens de vakbondsafgevaardigde begonnen de problemen toen directrice Barbé Melissa in 2016 aan het hoofd van het Werkagentschap kwam te staan. Onder haar bewind vond onder andere een grondige renovatie plaats, waar eigenlijk geen geld voor was. Sindsdien kleuren de jaarrekening elk jaar roder.

Afgelopen vrijdag berichtte BRUZZ al dat de Strijkwinkel in 2017 een verlies van 70.000 euro had gemaakt. Nu komen ook de meest recente cijfers boven water. In 2018 leed de PWA ruim 140.000 euro verlies. Dat betekent dat op vier jaar tijd de schulden zijn verdubbeld. Het eigen vermogen zakte van 373.000 naar 21.000 euro, zo laat de jaarrekening zien: een verschil van 350.000 euro.

Zeven jobs dreigen nu verloren te gaan. “Als wij worden ontslagen door slecht beheer van de directrice en de raad van bestuur, dan moet de directrice ook ontslagen worden,” zegt vakbondsafgevaardigde Marie Genin van de liberale vakbond. Ze vreest bovendien dat de banen in de andere afdelingen van het PWA door de financiële problemen onder druk komen te staan. Het PWA stelt immers ook zeventig mensen te werk als huishoudhulp.

Overnemer gezocht

"We hadden op de hoogte moeten zijn van wat er gebeurt," reageert burgemeester Hervé Doyen (CDH) wiens partijgenoot lid is van de raad van bestuur. "De raad van bestuur had naar de gemeente moeten gaan om te zeggen dat ze in de problemen zaten. Maar om nu het hele verleden na te gaan en de mensen die niet meer in dienst zijn te beschuldigen, dat zal niet helpen."

Uit de laatste bespreking tussen vakbond en directie blijkt dat er nu gezocht wordt naar een nieuwe eigenaar. De aanbesteding wordt binnenkort uitgeschreven en zal tussen de zes en acht weken lopen. Als er tegen die tijd geen nieuwe eigenaar wordt gevonden, komen zeven mensen op straat te staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?