Els Ampe: 'Politiek moet stoppen stokken in de wielen te steken'

JP
© BRUZZ
21/05/2019

Er moet een metro komen naar het Flageyplein. Dat vindt Els Ampe (Open VLD). “Dat is lachen met alle mensen die in Brussel het openbaar vervoer nemen of in de file staan,” reageert haar politieke tegenstander Stijn Bex (Groen) in een bits debat over mobiliteit.

Els Ampe, lijsttrekker voor Open VLD in het Vlaams Parlement, wil in vijf maanden een metrolijn graven naar het Flageyplein. Daarover ging ze in Brussel Kiest op BRUZZ radio in debat met haar politieke tegenstander, Stijn Bex, lijsttrekker voor Groen in het Vlaams Parlement, die het voorstel onrealistisch vindt.

'Drie man en een paardenkop'

“Ik heb het vooral over de bouwtijd,” preciseert Ampe. “Als je kijkt naar de tram van Jette, zie je dat in 2003 de beslissing al is genomen. Uiteindelijk is men een paar jaar geleden pas begonnen met bouwen. Als je een tram of metro wil aanleggen, is de bouwtijd verwaarloosbaar vergeleken met de proceduretijd. De politiek moet stoppen stokken in de wielen te steken. Buurtcomités van drie man en een paardenkop en een paar ecologisten kunnen een metro tegenhouden.”

“Open VLD zit in de regering sinds het Brussels Gewest bestaat en er is nog nul meter extra metrolijn aangelegd,” reageert Bex scherp. “Wij zijn ook voor de metro. Wij hebben in 2014 meebeslist met de regering dat die metro 3 er moest komen. Ondertussen, onder deze regering waar wij niet in zitten maar u wel, heeft dat project een vertraging opgelopen van vijf jaar: van 2025 naar 2029, en de kostprijs daarvan is uit de pan geswingd. Vervolgens wordt ons het verwijt gemaakt dat wij het tegenhouden.”

De groenen hebben volgens Bex enkel hun opmerkingen geformuleerd over het bouwproces. “Op een bepaald moment is er aan het gemeentebestuur van Sint-Gillis en van Brussel-Stad gevraagd wat wij ervan vonden. Wij hebben opmerkingen gemaakt als: stations moeten toegankelijk zijn voor gehandicapten, bekijk toch eens of je die werken kunt doen met net iets minder hinder voor de buurtbewoners, in plaats van dat twee jaar te gaan openleggen, enzovoort.”

'Kinderachtige spelletjes'

Bex is het met Ampe eens dat de procedures sneller moeten verlopen. “De gemeentes moeten minder stokken in de wielen steken, en een groot deel van de mobiliteitsbevoegdheden moeten overgeheveld worden naar het Gewest, maar mevrouw Ampe moet stoppen met haar kinderachtige spelletjes om steeds te doen alsof het de schuld is van de groenen dat er in Brussel nog geen extra metrolijn ligt.”

Een overschakeling naar meer metro’s is volgens Ampe broodnodig. Er reden volgens haar in 2004 400.000 auto’s rond in Brussel, en vandaag nog altijd. Om een echte verandering teweeg te brengen, zal volgens de liberale alleen de metro soelaas bieden. “Alle andere maatregelen die genomen zijn, helpen niet, alleen de metro zal helpen. Net als in Parijs, in Londen, in Madrid, in Kopenhagen en Helsinki."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Brussel Kiest 2019: Vlaams Parlement , Els Ampe , Stijn Bex

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni