Opnieuw verbod op stakingspiketten bij Delhaize: 'Vijfhonderd euro per geweigerde klant'

Lis Vanheule
25/07/2023

Maandag sloot vakbondspersoneel achttien van de tweeëntwintig Brusselse Delhaize-winkels, uit protest tegen de mogelijke verzelfstandiging van Delhaize-winkels. Ondertussen geldt al een nieuw verbod op stakingspiketten aan de Brusselse supermarkten tot 4 augustus. De meeste Brusselse filialen zouden vandaag heropenen.

Het verbod op stakingsposten in Brussel liep op 24 juli af, en dus beslisten de vakbonden om opnieuw actie te voeren. "Werknemers hebben geen zicht op hun toekomst en krijgen te weinig informatie," aldus Fabienne Meulemans, afgevaardigde van de Franstalige socialistische vakbond (Setca).

In de loop van maandag werden alle winkels heropend door deurwaarders en ondertussen is er al een nieuw bevelschrift van kracht, dat de toegang tot de winkels moet vrijwaren. "Onze actievoerders hangt een boete van vijfhonderd euro per geweigerde klant boven het hoofd, als we onze piketten voortzetten," zegt Meulemans.

Ine Tassignon, woordvoerster van Delhaize, wil dat bedrag niet bevestigen, maar erkent wel dat Delhaize er alles aan zal doen om de winkels open te houden: "Het sluiten van winkels draagt niet bij tot het oplossen van dit conflict. Wij erkennen het recht op staken, maar de toegang tot de winkels moet te allen tijde vrij blijven."

Tassignon omschrijft de dwangsommen als jammerlijk, maar een noodzakelijk middel om te kunnen garanderen dat de winkels geopend kunnen blijven. "Onze klanten rekenen op ons voor hun dagelijkse boodschappen, maar ook onze leveranciers delen in de klappen als zij hun producten niet kwijt geraken. Ook werkwilligen moeten de mogelijkheid hebben om toch het werk op te nemen."

Ine Tassignon, woordvoerster van Delhaize, over de stakingsacties.

Toekomstperspectief

In maart kondigde de directie van Delhaize aan dat ze haar 128 eigen winkels wil verzelfstandigen, met bijhorend banenverlies op de hoofdzetel. De directie garandeert bij de overname van de winkels door zelfstandige uitbaters het behoud van de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de 9.000 betrokken werknemers, maar daar plaatsen de bonden vraagtekens bij.

Volgens de vakbondsafgevaardigde kregen sommige personeelsleden van Delhaize op 7 juli al een brief waarin gesteld werd dat hun baan binnenkort zou verdwijnen. "Tussen augustus en december, mogelijk een beetje later", klinkt het. Vier weken voor het begin van hun opzegtermijn, zouden ze een nieuwe brief krijgen om hen te informeren, aldus de vakbondsafgevaardigde. "Hiermee gaat de directie nog een stap verder", meent Meulemans.

"Het is onze grootste prioriteit om duidelijk te communiceren naar onze werknemers toe. De werknemers van het hoofdkantoor in Zellik kregen al te horen of hun job al dan niet geïmpacteerd kan worden bij de veranderingen en zullen finaal zeker vier weken op voorhand op de hoogte gebracht worden van een eventueel ontslag. We doen er natuurlijk alles aan om zoveel mogelijk werknemers te heroriënteren binnen het bedrijf naar een andere functie," beweert Tassignon.

Vanaf september zou Delhaize starten met het verzelfstandigen van de winkels in eigen beheer, hoewel Tassignon nog geen details kwijt kon over concrete plannen. Wel is geweten dat de directie van Delhaize van plan zou zijn om elke week acht eigen winkels te franchiseren. Daarmee zouden alle winkels tegen begin volgend jaar verzelfstandigd zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni