Druggebruik zichtbaar in metrostations: 'In eerste plaats bevoegdheid van de politie'

Lis Vanheule
27/09/2022

Druggebruik is steeds zichtbaarder in metrostations, volgens Ann Van hamme, woordvoerder van de MIVB, is dat een afspiegeling van het toegenomen druggebruik in de maatschappij. Waar vroeger het druggebruik beperkt werd tot enkele metrostations, verspreidt het fenomeen zich nu.

Om het probleem aan te pakken werkt de MIVB samen met bevoegde organisaties die expertise hebben in de drugproblematiek, ook werken ze nauw samen met de politie. Toch benadrukt Ann Van hamme dat deze samenwerkingen en het bestrijden van de drugproblematiek, eigenlijk de competenties van de MIVB overstijgt. Het is in de eerste plaats het doel van de vervoersmaatschappij om de reizigers een aangename verplaatsing te kunnen garanderen, maar de laatste jaren komt daar steeds vaker het aanpakken van druggebruikers in de stations bovenop.

Bij renovaties aan bestaande stations wordt wel rekening gehouden met het probleem, zo proberen ze in nieuwe plannen het aantal donkere hoekjes te beperken en overal goede verlichting te voorzien. Wanneer reizigers zelf druggebruik in de stations zien kunnen ze dat bij de MIVB signaleren, maar Van hamme benadrukt dat bij gevaar, de politie onmiddellijk verwittigd moet worden.

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni