Debatavond in RITCS café over desinformatie: 'Goede journalistiek is belangrijk'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 28 maart 2023

Dinsdagavond vindt in het RITCS Café een debatavond plaats, georganiseerd door MO* Magazine, over het effect van desinformatie in het onlinetijdperk. Het debat wordt geleid door journalist John Vandaele, maar ook VUB-onderzoeker Natalie Van Raemdonck en VRT-journalist Tim Verheyden zijn te gast.

Desinformatie is het bewust verspreiden van valse informatie door burgers, organisaties of overheden. Volgens John Vandaele is het in dit huidige online tijdperk een groter probleem dan ooit, omdat mensen steeds moeilijker het onderscheid kunnen maken tussen correcte informatie en desinformatie: "Mensen worden bedolven onder nieuwtjes en een oneindige informatiestroom, daardoor wordt het moeilijk om telkens te kunnen afstemmen of iets correct is of niet."

Nochtans is juiste berichtgeving cruciaal volgens Vandaele voor de democratie: "Wanneer mensen incorrecte informatie gaan geloven, heeft dat een impact op hun wereldbeeld en hun stemgedrag. De informatie die mensen tot zich nemen, staat dus nauw in verband met welke mensen verkozen worden om ons land te besturen."

Daarom is het volgens Vandaele dan ook belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in goede journalistiek: "Journalistieke principes zoals recht op woord en wederwoord en het dubbelchecken van informatie alvorens te publiceren, zijn cruciaal voor een goed geïnformeerd volk."

Radicalisering

Over het belang van correcte informatie in een democratie kan ook doctoraatsstudent Natalie Van Raemdonck meespreken. Zij deed onderzoek naar de link tussen radicalisering en de online verspreiding van desinformatie en zal haar bevindingen toelichten op de debatavond.

VRT-journalist Tim Verheyden, die onderzoek deed naar de online activiteiten van extreem-rechtse jongerenbeweging Schild en Vrienden voor het programma 'Pano', staat Van Raemdonck bij in het concretiseren van het onderwerp.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?