Kliniek Sint-Jan roept mannen op om teelballen te onderzoeken: 'Onderzoek je kiwi's'

LV
28/11/2023

Uit cijfers blijkt dat mannen te weinig en soms te laat naar de dokter stappen bij prostaat- en teelbalkanker. Daarom roept uroloog Sam Ward mannen in een viraal YouTubefilmpje op om zichzelf vaker te onderzoeken. De actie kadert in de internationale Movember-campagne.

Kliniek Sint-Jan roept jonge mannen in een ludiek filmpje op om elke maand een zelfonderzoek van de teelballen te doen na een douche of bad. "Dan is de huid ontspannen," legt uroloog Sam Ward uit. "Mannen moeten op zoek gaan naar een knobbeltje, een volumevergroting of iets pijnlijks om de kanker op te sporen."

Teelbalkanker is de meest voorkomende kanker bij jonge mannen in Belgiƫ. Vroegtijdige opsporing is cruciaal bij de ziekte, want zo kan chemotherapie vermeden worden. "De behandeling van teelbalkanker is goed uitgebouwd, zo'n 98 procent van de patiƫnten geneest, maar toch blijft het belangrijk om er vroeg bij te zijn," meent Ward.

Viraal

In het filmpje vergelijkt Ward het zelfonderzoek met het bevoelen van kiwi's in de supermarkt. Door de luchtige toon en de ludieke aard gaat het filmpje momenteel het land rond. "Ik ben blij dat het zo vaak gedeeld wordt, want nu wordt er gepraat over het onderwerp," besluit Ward.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie